zak70
Pojdi na vsebino

Eugène Ionesco

Jacques ali Podrejenost

Jacques je čudak in nehvaležni sin, ki zavrača osnovne življenjske ideale, rituale in najljubša načela svojih staršev. Mama Jacques in Oče Jacques (vsi člani družine namreč nosijo ime Jacques) se v želji po nadaljevanju vrste dogovorita za poroko z Roberto. Deklica je primerljivo uglednega rodu …

Po dolgem in vztrajnem pritisku cele družine se Jacques vda v usodo in poroči z Roberto. A proti pričakovanju in željam obeh družin se Jacques in Roberta posledično zapleteta v iskren in pristen ljubezenski odnos. Njuna čustva družini sprejmeta kot nezaželena, saj ta ne dajejo nobenih konkretnih rezultatov: prihodnost pa je vendar le v reprodukciji in konformističnem prilagajanju normam in zahtevam vrste!

Ionescova absurdna enodejanka nadvse duhovito problematizira konflikt generacij, tradicijo, proces osvobajanja in osamosvajanja, družino kot osnovno družbeno celico in tako izvor pritiska, programiranja identitete in predestiniranosti usod. Ionesco kombinira komično in strašljivo, resno in lahkotno, banalno in nenavadno, besedilo preveva nadrealističen in absurden humor, jezik razpada in izgublja funkcijo pomena.

Iz gledališkega lista

»Jacques je najprej družinska drama oziroma parodija družinske drame. Lahko bi bila moralka.« Eugène Ionesco

O avtorju

Eugène Ionesco (Romunija, 1909–Pariz, 1994)

Vodilni predstavnik dramatike absurda se je rodil v Romuniji, živel pa v Parizu. Njegovo otroštvo so zaznamovale tudi lutkovne predstave v pariškem parku Luxembourg, čeprav je kot odrasel do gledališča zavzel skoraj sovražno stališče. Francosko literaturo je študiral v Bukarešti na najstarejši univerzi Colegiul Naţional Sfântul Savado ter postal učitelj francoščine in literarni kritik. Pred vojno se je z ženo preselil v Pariz, kjer je zaradi II. svetovne vojne tudi ostal in dobil francosko državljanstvo. V začetku petdesetih let se je zapisal med najpomembnejše dramatike 20. stoletja in ob Beckettu postal utemeljitelj dramatike absurda. Njegovo kritično stališče do tedanjih gledaliških praks je vplivalo na razvoj novih dramskih in uprizoritvenih načinov. Njegovo prvo in še danes najuspešnejše delo je Plešasta pevka (La Cantatrice chauve), svetovno slavo pa je leta 1960 doživel z uprizoritvijo Nosorogov (Les Rhinocéros).

 

Nagrada

2013
Jurij Drevenšek
Dnevnikova nagrada za vlogo Jacquesa
(in za vlogo Bianke v Ukročeni trmoglavki W. Shakespeara terza vlogo Carlosa v Ženskah na robu živčnega zloma J. Lanea in D. Yazbeka)

Jacques ou la Soumission, 1950

Komedija absurda

Premiera: 14. oktober 2012

Predstava traja 1 uro in 0 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Prevajalec

Aleš Berger

Režiser

Miloš Lolić

Dramaturginja

Eva Mahkovic

Kostumografka

Maria Jelesijević

Oblikovalec zvoka

Luka Ivanović

Lektorica

Maja Cerar

Oblikovalec svetlobe

Andrej Koležnik

V predstavi so uporabljeni odlomki iz Ionescove drame Prihodnost je v jajcih, njegovih proznih tekstov Prva pravljica za otroke, mlajše od treh let in Nerazložljivi dogodki, ki so me doleteli in odlomek iz dela Ludwiga Wittgensteina O gotovosti.

Nastopajo

Jacques

Jurij Drevenšek

Jacqueline

Nika Rozman

Jacques oče

Jacques mati

Jacques dedek

Janez Starina

Jacques babica

Roberta oče

Roberta mati