Predstavo bosta na slovenski oder pripeljali slovenski umetnici Sanja Gregorčič in Gaja Višnar, ki že vrsto let ustvarjata v tujini. Antigona je prevod in priredba Jovanovićeve Antigone (Balkanska trilogija) v angleški jezik, s priznano in večkrat nagrajeno mednarodno zasedbo igralcev iz Slovenije, Združenega kraljestva, ZDA, Italije, Hrvaške, Madžarske in Izraela. Zgodba sledi klasičnemu antičnemu mitu o bratomoru in prepovedanem pokopu brata izdajalca, le da je postavljena v okupirano Sarajevo v čas krvave balkanske vojne. Kraljeva družina se skriva v zaklonišču, kjer si Kreon, Jokasta, Antigona in Ismena prepevajo stari jugo rock, prerok Tejrezij pa napoveduje prihodnost iz straniščne kolibe. Predstava nastaja v spomin na vojne dogodke na ozemlju nekdanje Jugoslavije in v trajni opomin, da je preteklo zgodovino nujno spoštovati in prenašati na nove generacije.

Igrajo Gaja Višnar, Pippa Winslow, Fabrizio Matteini, Paul Hamilton, Nikolina Prkačin, Adam Meir, Nika Kaplja in Chris Towner-Jones

Predstava bo v angleščini s slovenskimi nadnapisi.

 

Življenjepisi ustvarjalcev uprizoritve

STEPHAN DILLEY, producent
(Nemčija/Združeno kraljestvo)
Stephan Dilley je gledališki in filmski producent, rojen v Nemčiji. Po študiju ekonomije in računalništva se je preselil v London, kjer je vrsto let delal v finančnih službah. Ustvarja tudi kot asistent režije, igralec in eksperimentalni filmski ustvarjalec. Njegovo delo je bilo prikazano na festivalih v ZDA, Veliki Britaniji, Hongkongu in Avstraliji.

SANJA GREGORČIČ, avtorica priredbe in režiserka
(Slovenija/Združeno kraljestvo)
Sanja Gregorčič, doma z Vrsna, je igro študirala na Ameriški akademiji dramskih umetnosti (The American Academy of Dramatic Arts) v Los Angelesu, za diplomsko predstavo The Music Lesson pa je prejela nagrado Charles Jehlinger 2013 za najboljšo študentko letnika. Nastopila je v ameriškem kratkem filmu Alayka, slovenskem celovečercu Šuplje Priče: Zdej te je, a zdej te ni, irskem kratkem filmu Blindness in TV-seriji Borderline na britanskem Channel 5 in Netflixu. V neodvisnem gledališču Outer Gaea Company, ki ga je z Jamesom Williamsom odprla pred tremi leti, je nastaja tudi uprizoritev Antigona.
Več na www.imdb.com/name/nm5871843/, @SanjaGregorcic, www.outergaeacompany.global.

GAJA VIŠNAR, Antigona (Antigona)
(Slovenija/ZDA)
Gaja Višnar je slovenska igralka in producentka, ki trenutno ustvarja v Sloveniji in ZDA. Izobraževala se je na ameriških igralskih šolah z dolgo tradicijo (The Barrow Group, HB Studios, NYFA – New York Film Academy in The Acting Studio) ter zaključila akademski program na broadwayski igralski šoli Circle in The Square Theatre School. Sodelovala je s priznanimi gledališči in institucijami, kot so Circle in The Square, The Actors Studio, The Living Room Theatre, The Public Theatre, Manhattan Theatre Club in Theatrelab. Poleg novih dramskih del njen gledališki igralski opus vključuje klasike, kot so Služkinji (Claire), Antigona (Ismena), Češnjev vrt (Ranjevska), Julius Caesar (Brutus), Richard III (Lady Anne) in Kar hočete (Maria). Z Zalo Đurić je leta 2018 ustvarila uprizoritev The Doorman, katere premiera je bila v newyorškem gledališču HB Playwrights. Istega leta je bila nominirana za nagrado New York Innovative Theatre za glavno igralko za vlogo Claire v drami Služkinji. Je članica NYWIFT (New York Women in Film and TV), LPTW (League of Professional Theatre Women) in londonskega neodvisnega gledališča Outer Gaea Company.
Več na www.gaiavisnar.com, www.facebook.com/gaiavisnar, @gaiavisnar (Instagram, Twitter) ali www.imdb.me/gaiavisnar.

PIPPA WINSLOW, Jocasta (Jokasta)
(ZDA/Združeno kraljestvo)
Pippa Winslow je igralka, pevka, glasbena umetnica in radijska voditeljica. Po rodu je iz ZDA, diplomirala je na kalifornijski univerzi Irvine in magistrirala na Ameriškem gledališkem konservatoriju v San Franciscu. Po ustvarjanju v New Yorku in nastopih na mnogih ameriških turnejah se je leta 2001 preselila v Združeno kraljestvo. Kot Peggy ›Blinkie‹ Douglas je nastopila v seriji The Crown (Netflix). Nominirana je bila za tri nagrade za najboljšo igralko za svoje delo v kratkem filmu Something Blue in dve nagradi za najboljšo igralko za vlogo Violete v mjuziklu 9 to 5. Njen igralski opus vključuje: London West End: Buried Child (Trafalgar Studios); Hamlet (Almeida/Pinter); Other Desert Cities (Old Vic); Strangers on a Train (Gielgud). Turneje po ZK: Mame; The Sound of Music; Alan Turing – Guilty of Love. ZDA: The Phantom of the Opera; M. Butterfly, Opal (Off Broadway). Druge vloge v ZK: The Exonerated and Perfectly Ordinary (Hope Mill Theatre); Oklahoma! (Grange Park Opera); 9 to 5 (Upstairs at the Gatehouse); Cougar the Musical (Belgrade); Sister Act in Hairspray (Gordon Craig); Follies, A Little Night Music in The Secret Garden (Yvonne Arnaud); Phantom (Rose and Crown). Nastopila je tudi v filmih (Jason Bourne, The Appointment, Valladesam, TeethandPills, Dropkick in Something Blue) in na televiziji (The Crown, Netflix; You, Me and the Apocalypse, Sky1; Locked Up Abroad, National Geographic; Serial Thriller: Angel of Decay; Suspicion – The Killing Oath; Obsession: Dark Desires, Discovery).
Več na www.PippaWinslow.com, @PippaWR, www.imdb.com/name/nm0973991/?ref_=fn_al_nm_1.

ADAM MEIR, Guard (Stražar)
(Madžarska/Izrael/ZDA)
Adam Meir je bil rojen na Madžarskem, odraščal je v Izraelu, trenutno pa ustvarja v Los Angelesu. Igrati je začel že v mladih letih, šolanje pa zaključil na akademiji Yoram Levinstein v Izraelu in na Ameriški akademiji dramskih umetnosti (The American Academy of Dramatic Arts). Nastopil je v filmih Ray Donovan, Transparent, The Inspectors, Tyrant, Dig, Fameless, Mission Impossible 4, v z nagrado Golden Globe nagrajenem filmu Waltz With Bashir, Freedom's Fury Quentina Tarantina ter v mnogih drugih. Kot pantomimik in strokovnjak sodeluje pri filmskih, televizijskih in komercialnih produkcijah po vsem svetu. Sodeluje s priznanimi produkcijskimi hišami, kot so ABC, NBC, HBO, Showtime, Paramount Pictures, Warner Brothers, Universal Studios, Disney, 20th Century Fox, Netflix in Amazon. Sodeloval je pri gledaliških projektih A Few Good Men, California Suite, Macbeth, Closely Related Keys, Return Engagements.
Več na www.imdb.com/name/nm2093546/.

FABRIZIO MATTEINI, Tiresias/Old Lady (Tejrezij/Starka)
(Italija/Združeno kraljestvo)
Fabrizio Matteini je igralec, režiser in pevec. Diplomiral je iz igre na gledališki akademiji Teatro Stabile v Genovi in iz antične drame na Univerzi v Genovi. Delal je pri gledaliških, filmskih in televizijskih projektih v Italiji, Franciji, Španiji, Belgiji, ZDA in ZK ter kot igralec sodeloval s številnimi vrhunskimi italijanskimi režiserji in s filmskim režiserjem Petrom Greenawayem. Leta 2004 je prejel nagrado hystrio. Od leta 2013 je umetniški vodja gledališkega festivala Valle Christi (Rapallo, Italija). Sodeloval je pri naslednjih gledaliških projektih: La strada (Sally Cookson – St James's Theatre West End), Tarantella (Omnibus Theatre), Angels in America (Tony Kushner – Teatro dell'Elfo), Heurydice (Teatro Tosse), General Inspector (Gogolj – Teatro Nazionale Del Veneto, Italija), The Unseen (Craig Wright) in The Number (C. Churchill – festival gledališča Valle Christi), Cymbeline (URT), Midsummer Night's Dream (gledališče Elfo, Italija,) Platonov (Čehov), Lady Windermere's Fan (O. Wilde – Narodno gledališče, Italija) … Soustvarjal je tudi televizijske in filmske projekte: The Medici (Sergio Mimica – Netflix), The Souvenir (Joanna Hogg), The children of Uranium (Peter Greenaway in Saskia Boddeke), Soap Opera (A. Genovesi).
Več na www.imdb.com/name/nm7232390/.

PAUL HAMILTON, Creon (Kreon)
(Združeno kraljestvo)
Paul Hamilton se je rodil na Škotskem in iz igre diplomiral na univerzi Bretton Hall. Kot igralec dela že 35 let. Je prejemnik nagrade olivier. Nastopil je v naslednjih uprizoritvah: Antony and Cleopatra (RSC – Royal Shakespeare Company, režiser Michael Boyd), Holy Warriors (Globe Theatre, režiser James Dacre), Peribanez (Young Vic Theatre, režiser Rufus Norris), Tramvaj Poželenje (Royal Lyceum Theatre), The Histories (RSC, režiser Michael Boyd), KingLear (RSC, režiser David Farr), The Sound of Loneliness (Actors Touring Company, režiser Simon Usher). Nastopil je tudi v filmih in na televiziji: Dnevnik Bridget Jones, The Legend of Tarzan, Last Night in Soho, VERA (ITV), New Worlds (Channel 4), HENRY IV – PARTS I & II (BBC Television) in The Long Film (BBC Television).
Več na www.imdb.com/name/nm1537234/.

NIKOLINA PRKAČIN, Ismene (Ismena)
(Hrvaška)
Nikolina Prkačin je mlada hrvaška igralka, ki trenutno obiskuje drugi letnik Akademije dramske umetnosti v Zagrebu. Z recitacijo poezije različnih svetovnih avtorjev je gostovala po državah bivše Jugoslavije in sodelovala pri uprizoritvi Hommage a Kurt Weill (produkcija glasbene akademije v Zagrebu). Sodelovala je pri snemanju zvočnih posnetkov pri projektu Beggars of Love (izbor znane hrvaške poezije) in zvočnih posnetkov za učenje hrvaškega jezika v šolah knjigarne Ljevak. Kot študentka je v zadnjih letih nastopala v delih Čehova (Ivanov in Striček Vanja) ter v Homerjevi Odiseji. Leta 2019 je v glavni vlogi Maje nastopila v filmu Nekada režiserja Vedrana Jankovića. Antigona je njen mednarodni gledališki debut.
Več na www.e-talenta.eu/members/profile/nikolina-prkacin.