Zemljič Matej

Matej Zemljič se je rodil 13. septembra 1995 v Ljubljani. Z gledališčem in filmom se je srečal že zelo zgodaj. Leta 2009 je še kot osnovnošolec kot Ptičar Marko sodeloval pri filmu Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja. Šolanje je nadaljeval na Gimnaziji Ljubljana, smer Umetniška gimnazija (dramsko-gledališka smer). Kot gimnazijec je bil dve leti član ansambla Šentjakobskega gledališča, hkrati je bil tudi član Šila ekipe Finžgarjevi, leta 2014 pa je prejel nagrado za »najbolj ošiljenega« improvizatorja.

Leta 2014 je opravil sprejemne izpite za dramsko igro na AGRFT, kjer je študiral pod mentorstvom Borisa Ostana, Vita Tauferja in kasneje tudi Januzsa Kice. Diplomiral je z diplomskima predstavama Se mi vsaj ni treba poljubljati (r. Dorian Šilec Petek) ter Idomenej (r. Jan Krmelj).

Že med študijem je sodeloval pri različnih projektih: Vojna in mir (SNG Drama Ljubljana, MGL in Cankarjev dom, r. Silviu Purcărete), Orlando (MGL, r. Barbara Hieng Samobor), Mercadet ali Poslovni človek (MGL, r. Janez Pipan), Predstava, ki gre narobe (TMK, r. Jure Ivanušič), Faust (SNG Drama Ljubljana, r. Tomaž Pandur) in Prva ljubezen (ŠKUC, r. Alenka Pirjevec).

Sodeloval je tudi pri celovečernih in kratkih filmih ter nadaljevankah. Med drugim je igral Jana v kratkem filmu Misli (r. Rok Hvala), Gregorja v celovečernem filmu Zgodovina ljubezni (r. Sonja Prosenc) ter Andreja v celovečernem filmu Posledice (r. Darko Štante), za katerega je prejel dve nagradi: leta 2018 je na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, 2019 pa je v Beogradu na Mednarodnem filmskem festivalu Fest prejel nagrado za najboljšega igralca v glavnem tekmovalnem programu. Na festivalu Dnevi komedije je leta 2019 postal žlahtni komedijant za vlogo Maksa v Predstavi, ki gre narobe.

 • 2019
  • 28. FESTIVAL DNEVI KOMEDIJE, CELJE
   Žlahtni komedijant
   za vlogo Maksa v Predstavi, ki gre narobe H. Lewisa, J. Sayerja in H. Shieldsa (TMK, d. o. o., v sodelovanju z Mischief Worldwide Ltd.)
  • 47. MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL »FEST«, BEOGRAD, SRBIJA
   Nagrada za najboljšega igralca v glavnem tekmovalnem programu
   za vlogo Andreja v filmu Posledice Darka Štanteta
 • 2018
  • 21. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ
   Vesna za najboljšo moško vlogo
   za vlogo Andreja v filmu Posledice Darka Štanteta