Jette Ostan Vejrup

Jette Ostan Vejrup se je rodila 27. julija 1962 v Gørdingu na Danskem. Študirala je na Århus Teater Akademi na Danskem in École internationale de théâtre de Jacques Lecoq v Parizu ter študija končala leta 1988 oziroma 1986.

Igrala je v različnih gledališčih v ZDA, Veliki Britaniji in na Danskem, med drugim je sodelovala z britansko gledališko skupino Théâtre de Complicité, kjer je igrala v njihovi uprizoritvi Anything For a Quiet Life in za vlogo Mrs. Petule prejela skupinsko nominacijo za britansko gledališko nagrado Laurence Olivier. Na mednarodni gledališki šoli Ole Brekke v Københavnu je dve leti poučevala gib in improvizacijo.

V Sloveniji živi in dela od leta 1989. Najprej je delovala kot svobodnjakinja in ustvarila številne pomembne vloge v mnogih slovenskih gledališčih, zlasti v SNG Drama Ljubljana. Bila je Helena Charles v Ozri se v gnevu Johna Osborna (SNG Drama Ljubljana, r. Janez Pipan), Ženska v Handkejevih Železniških informacijah (EG Glej; za vlogo je leta 1989 skupaj z Borisom Ostanom in režiserko Nevenko Koprivšek prejela Borštnikovo diplomo za posebne dosežke), Gina Ekdal v Ibsenovi Grdi rački (SMG in Wiener Festwochen, r. Meta Hočevar) in Donna Inez v Don Juanu ali Ljubezni do geometrije Maxa Frischa (SNG Drama Ljubljana, r. Barbara Hieng Samobor). Leta 1999 je v LGL pripravila avtorski projekt Palčica, leta 2003 pa v koprodukciji Cankarjevega doma in Bunkerja avtorski projekt Grdi raček (oboje po H. C. Andersenu), ki je leta 2005 na 11. festivalu uprizoritev za otroke Zlata paličica dobil nagrado zlata paličica za najboljšo uprizoritev v celoti.

V MGL je prvič nastopila leta 1990 kot Ivona v Gombrowiczevi Ivoni, princesi Burgundije (r. Jon Paul Cook) in za vlogo leta 1991 dobila Borštnikovo nagrado. Kasneje je v MGL interpretirala več vlog v Vse o ženskah Mira Gavrana (r. Barbara Hieng Samobor), bila je Fräulein Schneider v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša; za vlogo je dobila Borštnikovo nagrado), Olga v Treh sestrah Čehova (r. Boris Kobal), Sladka Sue v mjuziklu Sugar – Nekateri so za vroče (r. Stanislav Moša), Fjokla v Nevihti Aleksandra Ostrovskega (r. Jernej Lorenci) in Harper Regan v Harper Regan Simona Stephensa (r. Boris Ostan); za to vlogo je dobila Dnevnikovo nagrado. Bila je Lizistrata v Lizistrati Andreja Rozmana - Roze in Coca Mosquita (r. Mateja Koležnik), Hera v Homerjevi Iliadi (r. Jernej Lorenci; za vlogo je prejela Borštnikovo nagrado), Karolina Amruš v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor) Yvonne Blum v Belli Figuri Yasmine Reza (r. Mateja Kokol), Hipolita v Snu kresne noči po Williamu Shakespearu (r. Jernej Lorenci), Leviva v uprizoritvi Življenje kot delo Hanoha Levina (r. Andrej Jus), Birgitte Mrak v Praznini spomina Barbare Zemljič (r. Nina Šorak), Klitajmestra v Tem nesrečnem rodu Zinnie Harris (r. Ivana Djilas), Gospa Imelda v Taka sem kot vi, rada imam jabolka Theresie Walser (r. Boris Ostan) …

Igrala je v več TV nadaljevankah, med drugim v Teatru Paradižnik, Vrtičkarjih in Blisku, in sodelovala pri nekaj filmih, med drugim v Srečen za umret Matevža Luzarja.

 • 2020
  • Nagrada Sklada Staneta Severja za vloge v zadnjih dveh letih
   za vlogi Klitajmestre v Tem nesrečnem rodu Zinnie Harris (MGL) in Gospe Imelde v uprizoritvi Taka sem kot vi, rada imam jabolka Theresie Walser (MGL) in za več vlog v omnibusu Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka (MGL) ter znanstvenem kabaretu 2020 po motivih Noaha Yuvala Hararija (MGL, SNG Dramo Ljubljana in CD).
 • 2018
  • Dnevnikova nagrada
   za vlogo Hipolite v avtorskem projektu Sen kresne noči po W. Shakespeareu, za vlogo Levive v Življenju kot delu H. Levina in za vlogo Birgitte Mrak v kriminalni nadaljevanki Praznina spomina B. Zemljič (vse MGL)
 • 2015
  • 50. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR
   Borštnikova nagrada za igro
   za vlogo Here v Homerjevi Iliadi (MGL, SNG Drama Ljubljana in CD)
 • 2011
  • Dnevnikova nagrada
   za naslovno vlogo v Harper Regan S. Stephensa (MGL)
 • 2007
  • 42. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR
   Borštnikova nagrada za igro
   za vlogo Fräulein Schneider v Kabaretu J. Masteroffa, J. Kandra in F. Ebba (MGL)
 • 2005
  • 11. FESTIVAL ZLATA PALIČICA
   Zlata paličica za najboljšo uprizoritev v celoti
   za avtorstvo in izvedbo igralskega monologa Grdi raček po motivih H. C. Andersena – (Bunker in CD)
 • 1998
  • 4. FESTIVAL ZLATA PALIČICA
   Zlata paličica za najboljšo žensko vlogo
   za vlogi Ogledala in Norca v Sneguljčici bratov Grimm in J. Venclja (PG Kranj)
 • 1991
  • 26. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR
   Borštnikova nagrada za igro
   za vlogo Ivone v Ivoni, princesi Burgundije W. Gombrowicza (MGL)
 • 1989
  • 24. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR
   Borštnikova diploma za posebne dosežke, ki jo podeljuje Radio Slovenija (skupaj z Nevenko Koprivšek in Borisom Ostanom)
   za projekt Železniške informacije P. Handkeja (del projekta 5 ½, EG Glej)
  • Skupinska nominacija za nagrado Laurencea Olivierja
   za vlogo Mrs. Petula v uprizoritvi Anything for a Quiet Life (Theatre de Complicité, London)