Anja Drnovšek

Anja Drnovšek se je rodila 18. 9. 1988 v Trbovljah. Z gledališčem se je srečevala že kot otrok, ko je obiskovala baletno šolo v Zagorju ob Savi. Po končani gimnaziji se je vpisala na AGRFT, kjer je pod mentorstvom profesorjev Branka Šturbeja in Kristijana Mucka študirala dramsko igro in umetniško besedo. Za vlogo Angelike v Molièrovem Georgeu Dandinu (r. Nina Eva Lampič) je leta 2011 prejela akademijsko nagrado zlatolaska. Študij je zaključila z diplomskima uprizoritvama Lepotica in zver I. Svetine (r. Jaša Koceli) in Zavratne igre E. Ionesca (r. Nina Eva Lampič).

Že v času študija je debitirala v Mestnem gledališču ljubljanskem v uprizoritvi Dekameron (G. Boccaccio, I. Ratej, M. Krajnc, M. Lazar) v režiji Borisa Kobala, nato pa kot gostja igrala še v Horvathovi drami Don Juan se vrne iz vojne (r. Dušan Jovanović), muzikalih Čarovnice iz Eastwicka in Sugar – nekateri so za vroče (r. Stanislav Moša). Gostovala je tudi v SSG Trst, kjer ji je bila zaupana ena od naslovnih vlog Galceranove komedije Burundanga (r. Nenni Delmestre) in v Anton Podbevšek Teatru v uprizoritvi Vzgoja stoika F. Pessoe (r. Kaja Tokuhisa), preko gledališča ŠKUC pa je z Lauro Zafred ustvarila avtorski projekt za otroke Pajacek in punčka, po predlogi pravljice Kajetana Koviča.

Nastopila je tudi v več filmih in televizijskih nadaljevankah. V humoristični seriji Lepo je biti sosed je igrala vlogo Lidije, opozorila nase z vlogama v večkrat nagrajenih kratkih filmih Trst je naš! (r. Žiga Virc) in Sestrična (r. Kaja Tokuhisa), nastopila kot Meta v filmu 1991 – Neizstreljeni naboj (r. Jure Pervanje) in kot Anita v celovečercu Vandima (r. Jasna Hribernik). Pojavila se je tudi v epizodni vlogi v seriji Čista desetka in kot učiteljica v seriji Duhec (r. J. Pervanje).