Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Voranc Boh

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 6. 2021

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Jera Ivanc, Laren Polič Zdravič

Andrew Bovell

Voranc Boh

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 6. 2021

Voranc Boh se je rodil 26. aprila 1993 v Ljubljani. Z gledališčem se je začel ukvarjati že v osnovni šoli in sicer v sklopu lutkovnih delavnic v Hiši otrok in umetnosti ter šolski impro ligi v Pionirskem domu. V srednješolskih letih se je pridružil ekipi Artizani pod mentorstvom Irene Rajh, s katero je leta 2010 v Novi Gorici osvojil nagrado Vizij za najboljšo predstavo. Bil je tudi član ŠILA skupine Pionirskega doma. Leta 2012 je dobil nagrado za najboljšega improvizatorja – najŠilar. V srednji šoli je obiskoval delavnice pantomime pri češkem pantomimiku Michalu Hechtu. Po maturi je bil sprejet na AGRFT, kjer je pod mentorstvom Matjaža Zupančiča, Branka Šturbeja ter kasneje Matjaža Tribušona diplomiral leta 2016. Diplomski produkciji sta bili Malomeščanska svatba (r. Sara Lucu), ter Dom Bernarde Alba (r. Nina Ramšak). Trenutno na akademiji zaključuje magistrski študij pod mentorstvom Martine Maurič Lazar.

Od leta 2017 do 2019 je bil zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer je nastopal v dramskih in lutkovnih produkcijah Tajno društvo PGC (r. Mare Bulc), Peter Pan (r. Julya Roschina), Kralj Matevžek prvi (r. Anja Suša), Zajčkova hišica (r. Martina Maurič Lazar), Kit na plaži (r. Vinko Möderndorfer) in v lutkovnem baletu Posvetitev pomladi (r. Matjaž Farič).

V Mestnem gledališču ljubljanskem je prvič nastopil kot Angel v muzikalu Rent (r. Stanislav Moša). Kasneje je z MGL sodeloval še pri dveh produkcijah: kot Ben v Kar vem da je res (r. Luka Martin Škof) ter Mladi Kalaf v muzikalu Turandot (r. Jana Menger).

Na filmskih platnih se je prvič pojavil v vlogi Luke v filmu Razredni sovražnik (r. Rok Biček). V študijskih letih je nastopil v večih kratkih filmih (med drugim FAK JU ter Indigo, oba v režiji Fabrisa Šulina), po študiju pa je igral vlogo Blaža Slaka v seriji Reka ljubezni ter naslovno vlogo v spletni seriji Lajf je tekma (r. Dominik Mencej, Miha Likar).

Redno posoja glas risanim junakom v serijskih risankah (Gumballov fantastični svet, Jabček in čebula ...), prav tako pa je sinhroniziral glavne junake animiranih filmov Peter Zajec ter Ježek Sonic. Ob gledališču se ukvarja tudi z glasbo. Kot izvajalca ga lahko slišimo v singlih Absurdno lepa ter Jutro v Tivoliju, s katerim je leta 2016 nastopil na festivalu Poprock, hkrati pa je član glasbene zasedbe Insan.