Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Jure Henigman

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 12. 2008

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Barbara Zemljič

Nejc Gazvoda

Jure Henigman

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 12. 2008

Jure Henigman se je rodil 22. januarja 1985 v Ljubljani. Leta 2004 se je vpisal na AGRFT in študiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. V diplomski uprizoritvi Razredni sovražnik Nigela Williamsa je igral vlogo Kragulja.

Za igralske kreacije, ki jih je leta 2007 ustvaril v produkcijah AGRFT (igral je naslovno vlogo v Kralju Learu Williama Shakespeara in v nastopil več vlogah v Fizikih Friedricha Dürrenmatta), je prejel študentsko Severjevo nagrado. Že med študijem je nase opozoril s številnimi nastopi na profesionalnih odrih: bil je Frenk v Pičkah Nicka Grossa (v koprodukciji ŠKUC gledališča in AGRFT) in Davey v drami Vincent River Philipa Ridleyja (v koprodukciji ŠKUC gledališča in Gledališča Glej). V več vlogah je nastopil v Katici iz Heilbronna Heinricha von Kleista in v Osvajalcu Andreja Hienga v SNG Drama Ljubljana ter v uprizoritvi Macbeth after Shakespeare/Macbeth po Shakespearu Heinerja Müllerja v koprodukciji Mini teatra, Novega kazališta Zagreb, Cankarjevega doma in zagrebškega ZKM. Za vloge v tej uprizoritvi je leta 2009 prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca.

V MGL je prvič nastopil v sezoni 2006/2007 kot Bengalski v Mojstru in Margareti/Margareti in Mojstru Mihaila A. Bulgakova in Mihe Javornika (r. Jernej Lorenci). V MGL je med drugim upodobil Orsina v Cenciju Percyja B. Shelleyja (r. Diego de Brea), Bricka v Mački na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa (r. Ivica Buljan), Francisa v Dlje od najdlje Zinnie Harris (r. Tijana Zinajić), Oskarja v Črni živali žalosti Anje Hilling (r. Ivica Buljan), Nicka Carrawaya v Velikem Gatsbyju Francisa Scotta Fitzgeralda (r. Ivica Buljan), Ahila v Homerjevi Iliadi (r. Jernej Lorenci), Alberta v Zimskem Sončevem obratu Rolanda Schimmelpfenniga (r. Juš A. Zidar), Anžeta v Vranjih vratih Nejca Gazvode (r. Aleksandar Popovski), Marjana v Tihem vdihu Nejca Gazvode (r. Nejc Gazvoda), Orgona v Molièrovem Tartuffu (r. Tin Grabnar) …

Jure Henigman je uspešen tudi kot filmski igralec. Igral je že v študentskem kratkem filmu Lov na race Roka Bička, sledili sta vlogi v filmih 9.06 Igorja Šterka in Osebna prtljaga Janeza Lapajneta. Veliki filmski uspeh mu je prinesla vloga Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode, za katero je prejel več nagrad, tudi v tujini. Nastopil je tudi v filmih Dvojina Nejca Gazvode, Rudar Hanne Slak, Človek s senco Eme Kugler …

Igral je tudi v televizijskih filmih Igra s pari in Dekleta ne jočejo ter v televizijskih nadaljevankah Čista desetka, Prvaki sveta, Mame, V dvoje.

Nagrade

2019

Dnevnikova nagrada za izjemen umetniški dosežek v MGL

Za vlogo Michonnina de la Briva v Mercadetu ali Poslovnem človeku H. de Balzaca, za vlogo Marjana v Tihem vdihu N. Gazvode in za vlogo Orgona v Molièrovem Tartuffu ali Sleparju.

2017

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Leoncea v Leonceu in Leni G. Büchnerja, za vlogo Alberta v Zimskem Sončevem obratu R. Schimmelpfenniga (oboje MGL), za vlogo Anatola Vasiljeviča Kuragina v Vojni in miru L. N. Tolstoja in S. Purcareteja (MGL, SNG Drama Ljubljana in CD) ter za vlogo Anžeta v Vranjih vratih N. Gazvode (MGL).

2015

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Ahila v Homerjevi Iliadi (MGL, SNG Drama Ljubljana in CD), za vlogo Vanga v Dobrem človeku iz Sečuana B. Brechta in za vlogo Pripovedovalca Nicka Carrawaya v Velikem Gatsbyju F. S. Fitzgeralda (oboje MGL).

2013

63. BERLINSKI FILMSKI FESTIVAL

Nagrada vzhajajoča zvezda (shooting star)za vlogo Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode.

2012

Častni naziv "kulturni ambasador" Gimnazije Ledina

2012

43. FILMSKI FESTIVAL, NASHVILLE, ZDA

Nagrada za najboljšo moško vlogo v kategoriji debitantskih filmovza vlogo Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode.

2011

14. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ

Vesna za najboljšo glavno moško vlogoza vlogo Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode.

2011

14. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ

Stopova nagrada za igralski dosežek (skupaj z Nino Rakovec in Luko Cimpričem) za vlogo Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode.

2009

44. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za mladega igralca

Za vlogo v Macbethu po Shakespearu (Mini teater, Novo kazalište Zagreb, CD in ZeKaeM Zagreb).

2007

Nagrada Sklada Staneta Severja (nagrado si deli z Nino Ivanišin)

Za naslovno vlogo v Kralju Learu W. Shakespeara in za vloge Murilla, Misijonarja Roseja in Guhla v Fizikih F. Dürrenmatta (oboje AGRFT).