Štirje prijatelji so dolgoletni družabniki, ustanovitelji uspešnega podjetja. Poleg uspeha in mnogih skupnih spominov jih druži tudi »poslovna skrivnost«. Že nekaj časa vodijo dvojno knjigovodstvo: denar prenakazujejo v Švico in se tako izognejo davkom. Nenadoma pa njihov vodja izve, da jim sledi finančna policija in da lahko agenti vsak čas zahtevajo vpogled v računalnike in druge dosjeje. Odvetnica ponudi izhod: če eden izmed družabnikov prepiše zatajeni dobiček nase, bo krivda padla le nanj. Ta, ki bi se žrtvoval, bi šel v zapor za predvidenih sedem let ter rešil preostale tri in tudi podjetje. Vznemirjena četverica najame mediatorja, ki naj bi jim pomagal doseči (spo)razumno izbiro.
Elementi podjetniškega trilerja in kriminalne drame se med mediacijo sprevržejo v napeto igro psihologij. Morale sčasoma ni več, je le še pragmatičnost. O sistemu kapitalizma se niti za hip ne podvomi – je neobhodno in nedvomno izhodišče. Vsak se rešuje po svoje in v paniki vsak pokaže svoje najgloblje bistvo. Okvir zgodbe je le podlaga za študijo človeka, ki oziroma kadar je stisnjen v kot. Na preizkušnji so lojalnost, zahrbtnost in racionalnost. V igri se navsezadnje pojavijo tudi obrisi črne komedije – dantejevski smeh, saj gre le za vprašanje, v katerem krogu pekla se bo kdo znašel.
Film 7 let je nastal v Netflixovi produkciji leta 2016 in je bil prvi film, ki ga je ome­njeni spletni ponudnik videovsebin posnel v španskem jeziku. Ker gre za napet psihološki triler, v katerem je dogajanje postavljeno le v eno sobo, ga nekateri primerjajo s filmom Dvanajst jeznih mož (1957). Avtor predloge José Cabeza je profesor za scenaristiko na Univerzi Rey Juan Carlos v Madridu. Filmski uspešnici je sledilo že več gledaliških priredb.

Premiera maja 2020 na Mali sceni