Predstava Kje je poezija? potuje skoraj sto let v preteklost: godi se v letu 1918, tj. tik po prvi svetovni vojni. Svet proslavlja, a je obenem v razsulu. Tudi štiričlanska družina Slapar se sooča s posledicami, ki jih je pustila uničujoča vojna. Rane, tako psihične kot fizične, so potrebne celjenja in negovanja. Toda kako se pogovarjati, če so te rane preveč boleče, da bi lahko izrekli resnico? In predvsem: kako najti svoje mesto v svetu, ki je pravkar razpadel in se šele znova sestavlja?

Ko invalidni sin Ivan predlaga igrico, ostali člani družine sprva niso povsem navdušeni, a naposled pristanejo. Med popotovanjem iz sedanjosti v preteklost in znova v sedanjost se zastavlja vprašanje, ali je literatura lahko tudi (od)rešitev. Tako začnejo drug drugemu prebirati in odigravati takratne sodobnike: Tolstoja, Dostojevskega, Ibsena, Čehova in druge avtorje iz obdobja realizma. Lastnost realizma pa je ta, da dogajanje prikazuje objektivno, prikazuje golo resnico – prav zato vsak izmed družinskih članov pride do neprijetnih spoznanj …

Predstava, ki z vidika teme in forme temelji na realizmu, se z njim poigrava. Kakšno vlogo ima realizem v svetu, v katerem vlada postdramsko in je realizem njegov antipod? V čem se skriva ta neuničljivi, diskretni šarm realizma, ki ga tako radi gledamo? Predstava Kje je poezija? je nastala kot učna predstava o umetnosti realizma in kot tretja učna predstava v MGL.

Premiera novembra 2016 v Studiu MGL