Iva Krajnc Bagola

Iva Krajnc Bagola se je rodila 10. novembra 1978 v Ljubljani. Na AGRFT se je vpisala leta 1997. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Borisa Cavazze in Jožice Avbelj ter študij zaključila z diplomskima vlogama Gospe Pugh in Gospe Willy Nilly v uprizoritvi Pod mlečnim gozdom Dylana Thomasa (r. Dejan Sarič). Za vlogo Jimene v akademijski produkciji Corneillovega Cida (r. Sašo Juhart) je leta 2000 dobila Severjevo nagrado.

Že kot študentka je nastopila v projektu Curek krvi Antonina Artauda (Cankarjev dom, r. Bojan Jablanovec). Na oder MGL, kjer se je zaposlila takoj po koncu študija, je prvič stopila leta 2001 v vlogi Olge v Ognjenem obrazu Mariusa von Mayenburga in bila za vlogo na Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki nagrajena z nagrado za najboljšega mladega igralca.

Kasneje je v MGL med drugim ustvarila Violo v Shakespearovem Kar hočete (r. Slobodan Unkovski), Sašo v Ivanovu Čehova (r. Dušan Mlakar), Honey v Albeejevi Kdo se boji Virginie Woolf? (r. Mile Korun), Colombino v Goldonijevih Beneških dvojčkih (r. Dušan Mlakar), Ofelijo v Shakespearovem Hamletu (r. Matjaž Zupančič), Lolito v Loliti Vladimirja Nabokova (r. Andreja Kovač), Sally Bowles v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša) in Wendlo v mjuziklu Pomladno prebujenje Stevena Saterja in Duncana Sheika (r. Sebastijan Horvat), Jenny Nagle v Müllerjevi Komediji z ženskami (r. Ivica Buljan), Solveig v Ibsenovem Peeru Gyntu (r. Eduard Miler), Dunjo v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Hero v mjuziklu Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega (r. Jaka Ivanc in Gašper Tič), Gospo Jourdain v Molièrovem Žlahtnem meščanu (r. Eduard Miler), Andreo v Belli Figuri Yasmine Reza (r. Mateja Kokol), Sašo v Orlandu Draga Ivanuše (r. Barbara Hieng Samobor), Morticijo v mjuziklu Addamsovi Marshalla Brickmana, Ricka Elicea in Andrewa Lippe (r. Aleksandar Popovski), Judy v Dragi, doma sem! Laure Wade (r. Nina Šorak), Grudnovko v Cankarjevi komediji Za narodov blagor (r. Matjaž Zupančič) …

Igrala je tudi v drugih slovenskih gledališčih, na primer v SNG Drama Ljubljana in Mestnem gledališču Ptuj.

Podobno intenzivno kot z gledališčem se ukvarja tudi s filmom. Posnela je številne celovečerce slovenske in tuje produkcije in za svoje delo prejela mnoge nagrade, med drugimi nagrado vzhajajoča zvezda na 56. Berlinskem filmskem festivalu (za vlogo Marjane v filmu Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča), nagrado za najboljšo žensko vlogo in nagrado FIPRESCI na festivalu Filmska srečanja v Nišu (za vlogo Lee v Besi Srđana Karanovića) ter nagrado za najboljšo igralko na Festivalu slovenskega filma v Portorožu (za vlogo Simone v Varuhu meje Maje Weiss). Igrala je v Stanju šoka in Vsi proti vsem Andreja Košaka, v filmu Ne pozabi dihati Martina Turka, v Štirih stvareh, ki sem jih želel početi s tabo Mihe Knifica, v Made in Slovenia Mirana Zupaniča, Božični večerji Boštjana Vrhovca, nadaljevanki Čokoladne sanje, Srečno samski in drugih celovečernih, kratkih, dokumentarnih ter televizijskih filmih in nadaljevankah. Nastopila je tudi v italijanskem filmu Angel zidov v režiji Lorenza Bianchinija, kjer je zaigrala s francosko filmsko legendo Pierrom Richardom.

 • 2018
  • 27. FESTIVAL DNEVI KOMEDIJE, CELJE
   Žlahtna komedijantka
   za vlogo Hero v mjuziklu Trač G. Tiča in D. Hercega (MGL in Gledališče Koper) ter za vlogo Gospe Jourdainove v Molièrovem Žlahtnem meščanu (MGL)
 • 2010
  • 45. FILMSKA SREČANJA, NIŠ, SRBIJA
   Nagrada za najboljšo žensko vlogo (po mnenju žirije kritike)
   za vlogo Lee v filmu Besa Srđana Karanovića
  • 45. FILMSKA SREČANJA, NIŠ, SRBIJA
   Priznanje za izjemno stvaritev tujega igralca oz. igralke v srbskem filmu (po mnenju strokovne žirije)
   za vlogo Lee v filmu Besa Srđana Karanovića
 • 2008
  • Dnevnikova nagrada
   za naslovno vlogo v Loliti V. Nabokova (MGL)
 • 2006
  • 15. FESTIVAL DNEVI KOMEDIJE, CELJE
   Žlahtna komedijantka
   za vlogo Colombine v Beneških dvojčkih C. Goldonija (MGL)
  • 56. BERLINSKI FILMSKI FESTIVAL
   Nagrada vzhajajoča zvezda (shooting star)
   za vlogo Marjane v filmu Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča
 • 2002
  • 5. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ
   Nagrada za najboljšo igralko
   za vlogo Simone v filmu Varuh meje Maje Weiss
  • 5. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ
   Stopova obetavna igralka leta
   za vlogo Simone v filmu Varuh meje Maje Weiss
 • 2001
  • 10. MEDNARODNI FESTIVAL MALIH ODROV, REKA, HRVAŠKA
   Nagrada Veljka Maričića za najboljšo mlado igralko/ca (skupaj s Tadejem Tošem)
   za vlogo Olge v Ognjenem obrazu M. von Mayenburga (MGL)
 • 2000
  • Nagrada Sklada Staneta Severja
   za vlogo Ismene v Cidu P. Corneilla (AGRFT)