Viktorija Bencik Emeršič

Viktorija Bencik Emeršič se je rodila 1. septembra 1984 v Lendavi. Že v srednji šoli je sodelovala v radijskih oddajah na Murskem valu ter pred začetkom študija dramske igre in umetniške besede na AGRFT začela voditi televizijsko oddajo Enajsta šola. Za uspešno delo – Enajsta šola je postala ena najbolj gledanih mladinskih oddaj – je prejela viktorja. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča ter študij leta 2008 končala z vlogama Susn 2 v Susn Herberta Achternbuscha in Polly v Operi za tri groše Bertolta Brechta in Kurta Weilla, za katero je prejela akademijsko Prešernovo nagrado. V MGL je prvič nastopila že med študijem v vlogi deklice Joži v uprizoritvi En dan v smrti Jožce Rožce Petra Nicholsa (r. Zvone Šedlbauer).

Z MGL je najprej sodelovala kot gostja, od leta 2011 pa je redna članica tega gledališča. Med pomembnejše vloge v MGL sodijo vloge Ilse v mjuziklu Pomladno prebujenje (r. Sebastijan Horvat) ter Jane Smart in Jennifer v mjuziklu Čarovnice iz Eastwicka (r. Stanislav Moša). Bila je tudi Prostitutka z bradavico v Rekviemu Hanoha Levina (r. Matjaž Zupančič), še posebej pa je opozorila nase z vlogo Žene v Hudiču babjem Karla Schönherrja (r. Mateja Koležnik), ki ji je prinesla Borštnikovo nagrado za mlado igralko. Bila je Desdemona v Othellu Williama Shakespeara (r. Jernej Lorenci) in Lelia v Prevarah Jere Ivanc (r. Jaka Ivanc). Opazni sta bili tudi njena vloga Srede Addams v mjuziklu Addamsovi (r. Aleksandar Popovski) in naslovna vloga v mjuziklu Turandot Jere Ivanc in Larna Poliča Zdraviča (r. Jana Menger).

Kot gostja je nastopila tudi v ljubljanski Drami v vlogi Sybil Vane v dramatizaciji Slike Doriana Graya Oscarja Wilda (r. Ajda Valcl).

Igrala je tudi v nekaj filmih, med drugim v Apoptozi Tomaža Gorkiča in v filmu Slovenija, Avstralija in jutri ves svet Marka Naberšnika.

 • 2011
  • 46. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR
   Borštnikova nagrada za mlado igralko
   za vlogo Žene v Hudiču babjem K. Schönherrja (MGL)
 • 2008
  • Prešernova nagrada (akademijska)
   za vlogo Polly v Operi za tri groše B. Brechta in K. Weilla (AGRFT)