Jožef Ropoša

Jožef Ropoša se je rodil 27. februarja 1961 v Ljubljani. Na AGRFT se je vpisal leta 1979. Dramsko igro je študiral v letniku profesorja Mileta Koruna in študij zaključil z diplomsko vlogo 2. očesa postave v uprizoritvi Potohodec Daneta Zajca (r. Franci Cegnar). Že med študijem je zaigral v več celovečernih filmih, med drugim v filmu Nasvidenje v naslednji vojni (r. Živojin Pavlović) in v filmu Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica? (r. Karpo Godina). Za vloge Trobentača Jožefa v Rdečem boogieju, Ernesta v Wildovi igri Važno je imenovati se Ernest v produkciji AGRFT (r. Miran Herzog) in Plunka v Razrednem sovražniku Nigela Williamsa (r. Vito Taufer) je leta 1982 dobil nagrado zlata ptica.

Po študiju se je leta 1983 zaposlil v SMG, kjer je ostal do leta 1993 in oblikoval številne vloge: poleg Plunka v Razrednem sovražniku je bil med drugim še Cepeton v Alici v čudežni deželi Lewisa Carrolla (r. Vito Taufer), Rabelj Zvesti v Šeherezadi Iva Svetine (r. Tomaž Pandur) ter Nestor, Menelaj, Četrti snubec, Četrti mornar in Duh kralja Agamemnona v uprizoritvi Odisej in sin ali Svet in dom Vena Tauferja (r. Vito Taufer). Za zadnje vloge je leta 1991 prejel priznanje ZDUS. Leta 1989 je kot član ansambla SMG za dosežke v uprizoritvah Genetovega Balkona (r. Janez Pipan), Filipčičeve Atlantide (r. Vito Taufer) in Svetinove Šeherezade (r. Tomaž Pandur) dobil Župančičevo nagrado. Po SMG je bil do leta 2000 zaposlen v MGL, nato pa je bil med letoma 2000 in 2002 član ansambla SLG Celje, kjer je med drugim igral Ruda v Moje srce je v Zvorniku ostalo Abdulaha Sidrana (r. Zijah A. Sokolović) in za vlogo dobil nagrado za najboljšo igralsko stvaritev na Festivalu bosansko-hercegovske drame v Zenici. Igral je tudi v drugih slovenskih gledališčih, na primer v EG Glej, MG Ptuj, Špas teatru, Drami SNG Maribor in Koreodrami Ljubljana, nekaj časa pa je bil samostojni ustvarjalec na področju kulture.

V MGL, kjer se je drugič zaposlil leta 2002, je med drugim igral Bernarda v Pridi gola na večerjo Marca Camolettija (r. Zvone Šedlbauer), Biffa v Smrti trgovskega potnika Arthurja Millerja (r. Žarko Petan), Prešerna v Iztrohnjenem srcu Evalda Flisarja (r. Zvone Šedlbauer), Dacarja v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski (r. Mile Korun), Valižanskega princa v Blaznosti Jurija III. Alana Bennetta (r. Vinko Möderndorfer), Capuleta v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Diego de Brea) in Podkoljosina v Gogoljevi Ženitvi (r. Diego de Brea).

Igral je v številnih celovečernih, kratkih in TV filmih in TV nadaljevankah: v Ko zaprem oči (r. Franci Slak), 3 prispevki k slovenski blaznosti – Kronika zločina (r. Žare Lužnik), Remington (r. Damjan Kozole), Vlak smrti (r. David S. Jackson), Blues za Saro (r. Boris Jurjaševič), Nebesa pod Triglavom (r. Boris Jurjaševič) in drugje. Sodeloval je tudi pri okrog sto radijskih igrah.

 • 2003
  • 10. FESTIVAL ZLATA PALIČICA, LJUBLJANA
   Nagrada za igralski prispevek
   v uprizoritvi M. Jesiha Prižgite luči (Glasbeno gledališče Gabriel iz Celovca in K&K iz Šentjanža pri Rožu)
 • 2002
  • FESTIVAL BOSANSKO-HERCEGOVSKE DRAME, ZENICA, BOSNA IN HERCEGOVINA
   Nagrada za najboljšo igralsko stvaritev
   za vlogo Rude v uprizoritvi Moje srce je v Zvorniku ostalo A. Sidrana (SLG Celje)
 • 1994
  • Nagrada Sklada Staneta Severja
   za vlogo Bernarda v uprizoritvi Pridi gola na večerjo M. Camolettija, za vlogo Biffa v Smrti trgovskega potnika A. Millerja, za vlogo Princa Valižanskega v Blaznosti Jurija III. (vse MGL) in za vlogo Kleomenesa v Psihi E. Filipčiča (SMG)
 • 1991
  • Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS)
   za male vloge Nestorja, Kralja Pilosa, Menelaja, Kralja Šparte, Četrtega snubca, Četrtega mornarja in Duha kralja Menelaja v Odiseju in sinu ali Svetu in domu V. Tauferja (SMG)
 • 1982
  • Zlata ptica
   za vlogo Plunka v Razrednem sovražniku N. Williamsa (SMG), za vlogo Ernesta v uprizoritvi Važno je imenovati se Ernest O. Wildea (AGRFT) ter za vlogo Trobentača Jožefa v filmu Rdeči boogie ali Kaj ti je, deklica Karpa Godine