Ajda Smrekar

Ajda Smrekar se je rodila 24. marca 1985 v Novem mestu. Zgodnja otroška leta je preživela med Kostanjevico na Krki in Bostonom. Vrsto let se je ukvarjala s športno gimnastiko in plesom. Nastopala je na številnih tekmovanjih ter prejela več nagrad doma in v tujini. Leta 2011 je na Fakulteti za družbene vede diplomirala iz komunikologije, tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi. Na odrskih deskah je prvič stala leta 2006, ko je v MGL nastopila v plesni vlogi Dekleta iz kluba Kit Kat v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša), kar jo je dokončno prepričalo, da je leta 2009 vzporedno vpisala še študij dramske igre na AGRFT, kjer je 2013 diplomirala pod mentorstvom Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija. Leta 2015 je z monodramo Penelopa pod mentorstvom Aleša Valiča končala še magistrski študij iz umetniške besede. Leta 2012 je prejela študentsko Severjevo nagrado za vlogo Kasije v Shakespearovem Juliju Cezarju.

Med študijem je kot gostja igrala v Gledališču Koper, kjer je oblikovala vlogo Marcelle v uprizoritvi Chicchignola Ettora Petrolinija (r. Boris Cavazza) in naslovno vlogo v uprizoritvi Pepelka in jaz Katje Pegan in Patrika Grebla (r. Katja Pegan). Igrala je tudi v Mini teatru (Sapramišja sreča, Divjad), Siti teatru (Odspejsani), Gledališču Glej (Kaj se zgodi, če svetu dodam modrino, Horion).

Kot članica MGL je prvič nastopila leta 2013 v vlogi Dekleta v uspešnici Sedem let skomin Georgea Axelroda (r. Primož Ekart). Bila je Lucija Kos v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Françoise Hirt v Belli Figuri Yasmine Reza (r. Mateja Kokol), Helena v avtorskem projektu Sen kresne noči (r. Jernej Lorenci), Petra v Tihem vdihu Nejca Gazvode (r. Nejc Gazvoda), Gospa Margot v uprizoritvi Taka sem kot vi, rada imam jabolka Theresie Walser (r. Boris Ostan), Matilda v uprizoritvi Za narodov blagor Ivana Cankarja (r. Matjaž Zupančič) in Sarah v Koščkih svetlobe Simona Longmana (r. Barbara Zemljič).

Nastopila je v številnih celovečernih, kratkih in televizijskih filmih, kot so Morje v času mrka (r. Jure Pervanje), Nad mestom se dani in Pot v raj (oboje r. Blaž Završnik). Za vlogo Lučke v filmu Pot v raj je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2014 prejela Stopovo nagrado za najboljšo igralko. Nastopila je tudi v filmih Idila Tomaža Gorkiča in Gajin svet Petra Bratuše. Igrala je v televizijskih nanizankah in serijah Strasti, Čista desetka, Ena žlahtna štorija, V imenu ljudstva. Za vlogo Zale v Eni žlahtni štoriji je 2016 prejela nagrado vikendov gong za najbolj priljubljeno igralko leta. Ukvarja se tudi s sinhronizacijo risank in nastopa v radijskih igrah. Vodila je številne prireditve, med drugim podelitev medijskih nagrad žarometi (2017), Emo 2019 in razglasitev športnika leta (2018, 2019).

 • 2016
  • Vikendov gong za najbolj priljubljeno igralko leta
   za vlogo Zale v televizijski nadaljevanki Ena žlahtna štorija

 • 2014
  • 17. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ
   Stopova igralka leta
   za vlogo Lučke v filmu Pot v raj Blaža Završnika
 • 2012
  • Nagrada Sklada Staneta Severja
   za vlogo Kasije v Juliju Cezarju W. Shakespeara (AGRFT)
  • Zlatolaska za najboljšo igro v kratkem igranem filmu
   za vlogo Lare v študentskem filmu Nad mestom se dani Blaža Završnika