Pojdi na vsebino

Novice

Obvestilo o spremembi repertoarja 2021/2022

21. april 2022

Napovedujemo peto in v tej sezoni zadnjo premiero na Velikem odru - uprizoritev Junakinje, ki bo nadomestila v začetku sezone napovedano uprizoritev Boljši svet, ki jo bomo uvrstili v repertoar naslednje sezone.

Gledališka sezona se je že prevesila v drugo polovico. Sredi marca smo pod režijskim vodstvom Aleksandra Popovskega začeli pripravljati prvo slovensko uprizoritev Junakinj. To bo peta in v tej sezoni zadnja premiera na Velikem odru, ki si jo boste ogledali v sklopu vašega abonmaja 2021/2022. Napovedano uprizoritev Boljši svet pa bomo uvrstili v repertoar naslednje sezone. 

Maja se bo v režiji Aleksandra Popovskega in dramaturgiji Eve Mahkovic prebudilo devet junakinj, vsaka s svojo zgodbo in bitko, ki jih bo v celoto povezal dodaten potujoči lik, rešen zakonitosti časa in prostora. Besedilo zanj je posebej za to priložnost napisal dramatik in režiser Nejc Gazvoda.

Junakinje zaznamuje kontekst vojne, kontekst mitov, v katerih so označene predvsem kot spremljevalke ali postaja na poti svojih ljubimcev, celo mitov, ki so v današnjem svetu že skoraj pozabljeni. Junakinje niso znane po herojskih podvigih v bitkah ali po večletnih obleganjih in tihotapljenjih v tuja mesta. Njihova dejanja večinoma niti niso tako herojska. Njihove zgodbe so intimne bitke, kontroverzne ljubezni, polne afekta in brez izjeme ovekovečene v legendah – v mitih, ki se največkrat imenujejo po njihovih bežnih spremljevalcih.

Z asociativnega stališča združeno besedilo ponuja prav spektakelske razsežnosti, obenem pa predstavlja devet čudovitih igralskih partitur za devet igralk.

Igrajo Viktorija Bencik Emeršič, Ajda Smrekar, Judita Zidar, Tanja Ribič, Tina Potočnik Vrhovnik, Julita Kropec AGRFT, Mirjam Korbar, Veronika Železnik k. g., Tjaša Železnik in Jernej Gašperin.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje, obenem pa smo hvaležni, da tudi v tej koronski sezoni s potrpežljivostjo spremljate in sprejemate vse spremembe mesečnega sporeda, saj spored tudi v tem letu še vedno ostaja precej nepredvidljiv.