Tanja Ribič

Tanja Ribič se je rodila 28. junija 1968 v Zagorju. Na AGRFT se je vpisala leta 1987. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja in študij zaključila z diplomskima vlogama Colombine v Življenju plejbojev po Dušanu Jovanoviću (r. Samo M. Strelec) in Gospe Sirellijeve v igri Kaj je resnica? Luigija Pirandella (r. Igor Štromajer).

Že med študijem je pričela igrati v profesionalnih gledališčih: v Drami SNG Maribor je leta 1989 igrala Marlene Dietrich v igri Modri angel Igorja Koršiča (r. Karpo Godina), v SMG leta 1991 pa Lenoro v Krokarju Edgarja Allana Poeja in Janeza Pipana (r. Janez Pipan). Tudi v MGL, kjer se je zaposlila takoj po zaključku študija, je prvič nastopila že kot študentka – leta 1991 je bila Ljalka v Intergirl Vladimirja Kunina (r. Žarko Petan), leta 1992 pa Lucija v Goethejevi Stelli (r. Janez Pipan).

Kasneje je v MGL med drugim igrala Anno v Zažgi Lanforda Wilsona (r. Zijah A. Sokolović), Suzette v Pridi gola na večerjo Marca Camolettija (r. Zvone Šedlbauer; za vlogo je na Dnevih komedije v Celju dobila naslov žlahtna komedijantka), Celimeno v Molièrovem Ljudomrzniku (r. Samo M. Strelec), Irino v Čehovih Treh sestrah (r. Boris Kobal), Marleno v Puncah in pol Caryl Churchill (r. Jaka Andrej Vojevec), Roksano v Cyranoju de Bergeracu Edmonda Rostanda (r. Dušan Jovanović) in Elizo Doolittle v Pigmalionu G. B. Shawa (r. Boris Kobal), za katero je leta 1999 prejela Dnevnikovo nagrado. Igrala je tudi v drugih slovenskih gledališčih, med drugim v SNG Drama Ljubljana in SMG.

Intenzivno se ukvarja tudi s filmom slovenske in tuje produkcije: med drugim je igrala v celovečercih Kajmak in marmelada in Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Đurića (za zadnjo vlogo je leta 2008 na filmskem festivalu v Taormini prejela nagrado za najboljšo igralko), Nikogaršnja zemlja Danisa Tanovića, Halgato Andreja Mlakarja, Umetni raj Karpa Godine, Nepopisan list Janeta Kavčiča, Ti presento un amico Carla Vanzine in The Bright Side of the Moon Massima Guglielma. Igrala je osrednje vloge v TV nadaljevankah Naša mala klinika in Teater Paradižnik, posnela nekaj TV filmov in veliko radijskih iger.

Leta 1997 je s pesmijo Zbudi se zastopala Slovenijo na tekmovanju Pesem Evrovizije, trenutno pa pripravlja svojo tretjo samostojno ploščo. Dvakrat je vodila prireditev Viktorji, ukvarja pa se tudi s sinhronizacijo celovečernih Disneyjevih risank, ki jih tudi režira. Prevedla je tri dramske tekste: Butelj za večerjo Francisa Vebra, Lažeš, kradeš, škampe ješ Radoslava Pavlovića in Elizabeta je zagreta Robina Howdina, ki jo je leta 2004 v Teatru 55 tudi režirala.

 • 2011
  • 1. FESTIVAL DOMAČIH IGRANIH TV SERIJ »FEDIS«, BEOGRAD, SRBIJA
   Plaketa za opaženo vlogo
   za vlogo Lili Muhe v TV seriji Naša mala klinika
 • 2008
  • FILMSKI FESTIVAL, TAORMINA, SICILIJA, ITALIJA
   Nagrada za najboljšega igralca ali igralko
   za vlogo Silvije v filmu Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Djurića
 • 2006
  • 1. slovenska Femme Fatale
 • 1999
  • 10. mesto na Evroviziji v Dublinu
   za pesem Zbudi se
  • Dnevnikova nagrada
   za vlogo Elize Doolittle v Pigmalionu B. Shawa (MGL)
  • Zmagovalka EME
   za pesem Zbudi se
 • 1994
  • 3. FESTIVAL DNEVI KOMEDIJE, CELJE
   Žlahtna komedijantka
   za vlogo Suzette v uprizoritvi Pridi gola na večerjo M. Camolettija (MGL)