Pojdi na vsebino

Novice

Še naprej povezani po spletu

19. marec 2021

Vabimo vas, da si ostanemo blizu vsaj v virtualnem prostoru, da kultura in gledališče ostaneta pomemben element našega vsakdana.

Spoštovani,


kot je znano, je bila epidemija covida-19 podaljšana. Kljub postopnemu zmanjševanju števila obolelih in prehajanju v faze z milejšimi ukrepi pa bodo gledališča verjetno še kar nekaj časa zaprta. V takih razmerah se lahko srečamo le v virtualnem prostoru. Zavedamo pa se, da so prihod v gledališče, ogled predstave iz parterja in duh po živosti uprizoritve neprecenljivo in nenadomestljivo doživetje.

Po prvi pozitivni izkušnji, tj. spletni premieri romantične drame Jazz avtorja in režiserja Nejca Gazvode, smo se spraševali, kako uresničiti repertoar letošnje sezone. Umetniška vodja Barbara Hieng Samobor se je (tudi po pogovorih z različnimi režiserji) odločila, da po spletu predvajamo le del letošnjega repertoarja. Nekatere uprizoritve žal ne dopuščajo prenosa v virtualni prostor, zato bodo počakale na premiere v živo. Za zdaj smo se odločili, da v repertoar poleg že omenjenega Jazza, drame Ta obraz v režiji Tijane Zinajić in dramskega omnibusa Tišina med nami v režiji Nine Šorak, dodamo še dramo Ivorja Martinića Le zaljubiti se ne smemo v režiji Alena Jelena.

Ivor Martinić se v besedilu Le zaljubiti se ne smemo sprašuje, ali imamo pravico do spremembe, čeprav z njo prizadenemo svoje bližnje. Bolečina Martinićevih likov je živa in vseobsegajoča ter seže v srce. Obenem pa vzbuja upanje in vliva moč. Tudi humor in avtohumor. Vse to je na oder prenesel režiser Alen Jelen z igralsko ekipo, ki jo sestavljajo Boris Ostan, Bernarda Oman, Iva Krajnc Bagola in Lara Wolf. Režiser spletne predstave je uveljavljeni filmski režiser Klemen Dvornik.

Spletna premiera bo v torek, 30. marca, ob 20. uri na platformi Tretji oder. Ponovitve bodo 31. marca ter 8., 9. in 11. aprila.

V gledališču smo pripravljeni na odprtje gledališč, in sicer tako vsebinsko (v tem času smo pripravili kar nekaj uprizoritev) kot tudi formalno (pripravljena so vsa pravila za varno obiskovanje gledališča, prav tako je poskrbljeno za varnost igralcev na odru). Do konca sezone bomo interno uprizorili še učno predstavo Teater za telebana avtorice in režiserke Ire Ratej ter komedijo Slamnik v režiji Diega de Bree. Za to in tudi druge uprizoritve še iščemo nadomestne lokacije, tudi na prostem, in druge rešitve, kar bi nam omogočilo vsaj delno uresničiti letošnji repertoar (če bo država prišla v fazo, v kateri je tudi gledališčem omogočeno delovanje).

Do takrat pa vas vabimo, da si ostanemo blizu vsaj v virtualnem prostoru, da kultura in gledališče ostaneta pomemben element našega vsakdana.

Abonentom, ki ste se že v preteklem mesecu odločili, da si letošnje predstave ogledate po spletu, bomo v naslednjem tednu poslali kodo za ogled drame Le zaljubiti se ne smemo in navodila za unovčenje kode. Spletni ogled predstave Le zaljubiti se ne smemo bo nadomestil eno od prvotno napovedanih abonmajskih uprizoritev.
Vse tiste abonente, ki se niste odločili za spletne oglede, pa bi si tega želeli zdaj, vabimo, da nam to sporočite na blagajna@mgl.si. V prihajajočih tednih bomo za vas pripravili spletne ponovitve vseh omenjenih uprizoritev, ki smo jih že predvajali po spletu.  

Možen pa je tudi nakup vstopnic za izven na platformi tretjioder.si.


Le zaljubiti se ne smemo

30. 3. ob 20. uri

31. 3. ob 20. uri

8. 4. ob 20. uri

9. 4. ob 20. uri

11. 4. ob 21. uri

 
Tišina med nami

7. 4. ob 20. uri

 
Ta obraz

14. 4. ob 20. uri

 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo po e-pošti blagajna@mgl.si oz. po telefonu 041 667 524 od ponedeljka do petka med 16. in 20. uro ter uro pred predstavo.


Z lepimi pozdravi,

Vaš MGL