Pojdi na vsebino

Novice

Regionalni gledališki festival RUTA GRUPA TRIGLAV 2023

13. januar 2023

Festival bo potekal med 30. januarjem in 4. februarjem v MGL.

Med 30. januarjem in 4. februarjem 2023 se bo na odru Mestnega gledališča ljubljanskega, v okviru Ruta Grupa Triglav festivala, znova zvrstilo šest vrhunskih gledališč iz šestih republik nekdanje Jugoslavije. Regionalni gledališki festival, ki se seli po odrskih deskah šestih prestolnic in piše odmevno zgodbo o povezovanju mestnih gledališč, je v Ljubljani premierno zaživel že v lanskem letu in navdušil domačo publiko. 

Zdaj že lahko trdimo, da festival Ruta Grupa Triglav predstavlja čvrsto vez med mestnimi gledališči na območju republik nekdanje Jugoslavije. Zvezo sestavljajo Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skopje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica iz Črne gore, Kazalište Ulysses iz Zagreba in Mestno gledališče ljubljansko. Cilji zveze so institucionalizirati sodelovanje med omenjenimi gledališči in občinstvu omogočiti ogled uprizoritev iz regije. Tudi za letošnji festival so gostujoča gledališča izbrala vrhunske uprizoritve, s katerimi se želijo predstaviti slovenskemu občinstvu. Predstavam bodo sledili pogovori z ustvarjalci, ki jih bo vodila naša dramaturginja Petra Pogorevc. Novost letošnjega festivala pa je v tem, da bomo vrata našega gledališča za gledalce odprli že dobro uro pred predstavo in jim ponudili priložnost/prostor za sproščeno druženje in klepet.

Festival bomo slovesno odprli v ponedeljek, 30. januarja, ob 19. uri s premierno uprizoritvijo drame Praznovanje (Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen) v režiji uglednega režiserja Janusza Kice.

O začetkih odmevne zgodbe Ruta Grupa Triglav festivala

Oktobra 2019 so predstavniki (direktorji) šestih gledališč z območja nekdanje Jugoslavije v Skupščini Mestne občine Beograd podpisali uradni zapisnik o poslovnem sodelovanju in oblikovali območno zvezo gledališč – tako se je začela uspešna zgodba festivala Ruta. Pomemben prispevek h kakovostni izvedbi festivala predstavlja finančna in moralna podpora mestnih ter državnih institucij. Kasneje je v to vsebinsko močno zvezo gledališč kot glavni pokrovitelj festivala vstopila Zavarovalnica Triglav, ki je prepoznala potencial festivala, predvsem pa se je poistovetila z njegovimi vrednotami. Zaradi velike finančne podpore smo festival preimenovali v Ruta Grupa Triglav. 

V času festivala vsako od gledališč gosti približno 300 gledaliških ustvarjalcev (igralcev, tehničnih in drugih podpornih služb), ki v posameznem mestu odigrajo vsaj šest predstav pred 2000 ali celo 2500 gledalci. Gre za pomemben kulturni dogodek, ki postaja odmeven tako na lokalni kot regionalni ravni.

Želimo si, da bi nam v to potentno kulturno navezo uspelo povabiti več prepoznavnih in močnih gospodarskih družb z območja nekdanje Jugoslavije, ki bi lahko finančno podprle celoten festival, ne zgolj posameznega organizatorja/gostitelja/gledališča.

Častni pokrovitelj Ruta festivala bo ljubljanski župan Zoran Janković, ki bo festival tudi odprl.

Četrta etapa festivala

Decembra 2022 se je v Beogradu začela četrta etapa festivala. Zaradi koronskih razmer, zaprtja gledališč in drugih omejitev smo od decembra 2019 do decembra 2022 realizirali 11 edicij v posameznih gledališčih. Mestno gledališče ljubljansko in z njim mesto Ljubljana bosta gostitelja dvanajste edicije, ki bo potekala med 30. januarjem in 4. februarjem 2023.