Pojdi na vsebino

Novice

Dnevnikova nagrada za izjemno odrsko stvaritev Juditi Zidar

24. september 2022

Nagrado prejme za vlogo Violet Weston v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage.

Danes, 24. septembra, je bila na Velikem odru MGL premiera uprizoritve Idiot po romanu Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega v režiji Juša Zidarja. Po premieri je Dnevnik, družba medijskih vsebin, že petintridesetič podelil nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu oz. ustvarjalki MGL v preteki sezoni.
 
Uprizoritve gledališke sezone 2021/2022 je ocenje­vala komisija, ki so jo sestavljali Tina Mahkota, Marija S. Leskovar in Gregor Butala. 
 
Dnevnikova komisija je soglasno odločila, da letošnjo Dnevnikovo nagrado za izjemen umetniški dosežek podeli dramski igralki MGL Juditi Zidar za vlogo Violet Weston v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage, ki jo je po drami Tracyja Lettsa zrežiral Janusz Kica.

Dnevnikovo nagrado je Juditi Zidar s krajšim govorom in obrazložitvijo slavnostno izročila članica Dnevnikove komisije Tina Mahkota.

Obrazložitev

Judita Zidar je kot Violet Weston znova izkazala vso širino ter silovitost svoje igralske umetnosti. V pretresljivi družinski drami nepovratno poškodovanih eksistenc z večplastno, tenkočutno in celovito interpretacijo pooseblja njeno trpko središče – oblastno, zajedljivo ter od alkohola in tablet odvisno mater, ki tudi ob neposrednem soočenju z minljivostjo ostaja ujetnica svojih demonov in širi spiralo psihičnega nasilja med svoje bližnje. Med tri ure in pol trajajočo predstavo z natančno odmerjenim telesnim izrazom ter občutljivostjo za raznovrstne duševne lege postopno odstira maske tragičnega, zapletenega značaja, ki brez zadržkov vrta tako v brazgotine preteklega kakor v živo meso življenja; od prvotne podobe krute, manipulativne pošasti, ki uživa v tuji – a tudi lastni – bolečini, tako Violet vse bolj postaja univerzalna freska protislovij človeškega bivanja, ki segajo onkraj zmage in poraza.

Pred premiero predstave Avgust v okrožju Osage je Judita Zidar dejala, da je Violet vloga, kakršnih si želi vsaka igralka – dodamo lahko le, da je Judita Zidar igralka, kakršne bi si želela vsaka vloga.