Arhiv dogodkov

2019

OBISK IVANA MEDENICE

V maju nas je obiskal Ivan Medenica, beograjski kritik in teatrolog ter umetniški direktor festivala BITEF, ki je v Studiu MGL predstavil svoje delo Tragedija iniciacije ali nestanovitni princ. V knjigi, ki je pri beograjski založbi Clio prvič izšla sleta 2016, se ukvarja s protagonisti klasičnih dramskih mojstrovin, pri čemer fokus analize usmeri na biološko mladost junakov.
Evripidovega Hipolita, Shakespearovega Hamleta, Molièrovega Alcesta, de Mussetovega Lorenzaccia, Schillerjevega Don Carlosa ter Büchnerjeva Leoncea in Leno bralcu približa z vidika »tragedije inciacije«. Postavi tezo, da na tragični razplet njihovih  usod, od katerih je odvisna tudi usoda skupnosti, odločilno vpliva temeljna razpetost med mladostjo in zrelostjo.
V prvem delu večera sta nastopila člana igralskega ansambla MGL Mojca Funkl in Jure Henigman, ki sta številčnemu občinstvu predstavila nekaj odlomkov iz knjige. Sledil je pogovor, ki sta se ga poleg avtorja udeležila tudi prevajalka Seta Knop in pisec spremne besede Tomaž Toporišič, povezovala pa ga je urednica knjige in zbirke Petra Pogorevc.

2019.05.20-MGL-Medenica-short.mp4

60851232 10213932651645734 2167046880435896320 o

 

KOMBINAT IN MIKRA THEATRIKA 2

Januarja smo na Mali sceni MGL predstavili težko pričakovano knjigo Mikra theatrika 2 antropologinje in doktorice antičnih študij Svetlane Slapšak, ki je v Knjižnici MGL izšla decembra 2018. Nastala je kot nadaljevanje istoimenskega dela iz leta 2011, avtorica pa se v njej osredotoča na povezave med gledališčem in drugimi umetniškimi mediji ter se posveča njegovi vpetosti v širšo družbo. Sprašuje se o skupnih točkah med gledališčem in demokracijo, tako antično kot sodobno, o trenutkih, ko gledališče gledalca prestavi v politiko ter ga spodbuja k družbenemu opredeljevanju in dejanju. Na predstavitvi knjige so v prvem delu večera zapele članice Ženskega pevskega zbora Kombinat, dramska igralka Jožica Avbelj pa je zbranemu občinstvu prebrala spremno besedo režiserja Ivice Buljana. Sledil je pogovor z avtorico knjige Svetlano Slapšak, ki ga je vodila urednica knjige in zbirke Petra Pogorevc.

MGL predstavitev knjige 11 MGL predstavitev knjige 19 MGL predstavitev knjige 30 Video

2018

KNJIŽNI PERFORMANS-KRITIKA

Junija je v Knjižnici MGL izšla prva knjiga iz letošnjega letnika zbirke. V delu Performans-kritika Nenada Jelesijevića, ki nosi podnaslov Zasuk v odpravo umetnosti, je govora o kritičnem potencialu današnje umetnosti, avtor pa v njej analizira tudi vrsto primerov iz sodobnih performativnih praks. Tudi to knjigo smo v obliki tematskega večera predstavili v Studiu MGL. V prvem delu dogodka je avtor knjige izvedel performans, v katerem je ob podpori igralk in igralcev MGL Karin Komljanec, Jerneja Gašperina, Jane Zupančič in Milana Štefeta vzpostavil izzivalno in lucidno navezavo na znamenito ready-made delo Fontana Marcela Duchampa. Sledil je pogovor, ki ga je moderirala urednica zbirke Petra Pogorevc in sta se ga poleg avtorja knjige udeležila še njena recenzenta, dramaturga in gledališka teoretika Barbara Orel in Blaž Lukan, ki je v knjigo prispeval tudi izčrpno spremno študijo.

HiRes 7708 HiRes 7851 HiRes 7877

ŽIVI REMBRANDT IN KOŽA KOT KOSTUM

Februarja smo v Studiu MGL pripravili tematski dogodek, na katerem smo predstavili izvirno delo vizualne umetnice in kostumografke Tine Kolenik Koža kot kostum. Oblačenje in slačenje v vsakdanjem življenju in umetniškem ustvarjanju.

Odlično obiskani dogodek je bil sestavljen iz dveh delov. V prvem so skupaj z avtorico knjige nastopili študentje AGRFT, ki so uprizorili živo sliko, navdihnjeno z njenim delom Reinterpretacija Rembrandtove slike Anatomija doktorja Tulpa iz leta 2014, člana igralskega ansambla MGL Lena Hribar in Filip Samobor pa sta predstavila nekaj odlomkov iz knjige Koža kot kostum.

Sledil je pogovor o knjigi, ki so se ga poleg Tine Kolenik udeležili kostumografka in scenografka Janja Korun, režiser Janez Pipan ter dramaturg in publicist Blaž Lukan, ki je tudi avtor spremne besede h knjigi. Pogovor je povezovala urednica zbirke Petra Pogorevc.

MGL Ko+za kot kostum 20  MGL Ko+za kot kostum 9 MGL Ko+za kot kostum 11 MGL Ko+za kot kostum web 31

2017

PREDSTAVITEV KNJIGE VERA V LUTKO

Oktobra smo v Studiu MGL predstavili knjigo Vera v lutko. Razmišljanja o lutkovni umetnosti priznanega lutkovnega režiserja, pedagoga in esejista Edija Majarona, ki je leta 2017 prejel tudi prestižno nagrado Milana Klemenčiča za življenjsko delo. Predstavitev knjige, na kateri sta kot gosta nastopila lutkovna animatorja iz LGL Maja Kunšič in Lovro Finžgar, člana igralskega ansambla MGL Ana Dolinar Horvat in Matic Lukšič pa sta prebrala nekaj odlomkov iz knjige, je povezovala urednica Knjižnice MGL Petra Pogorevc. V družbi avtorja knjige ter lutkovne animatorke, režiserke in pedagoginje Martine Maurič Lazar, ki je vanjo prispevala spremno besedo, smo spregovorili o obsežnem in dragocenem delu, ki istočasno dokumentira slovensko lutkovno ustvarjalnost 20. stoletja in jo uvršča v kontekst sočasnega evropskega dogajanja.

22459094 10155379237023248 2109495803980545513 o 22384427 10155379235298248 6943393079695568743 o 22459248 10155379237218248 7588706111375089718 o 22384404 10155379236373248 9165279348453116806 o

2016

OBISK DARKA SUVINA

V veliko veselje in čast nam je, da smo lahko knjigo Brechtovo ustvarjanje in horizont komunizma, prvi reprezentativni izbor teatroloških študij uglednega in svetovno priznanega brechtologa Darka Suvina v slovenskem jeziku, predstavili v družbi njenega markantnega avtorja. V Ljubljano je ljubeznivo pripotoval iz Italije, kjer že nekaj let živi in ustvarja.

V knjigi so zbrani nekateri njegovi najbolj znani in pogosto citirani spisi o Brechtu, od zgodnjih iz 60. in 70. let, ki so izšli v njegovi prelomni knjigi To Brecht and Beyond (1984), do najnovejših, ki jih je objavljal v knjigah Brecht Yearbook, New Left Review in drugje. V njih avtor razpravlja o pomembnih Brechtovih dramskih besedilih in ključnih pojmih iz njegovega teoretskega opusa, ki so imeli odločujoč vpliv na gibanja v svetovnem gledališču in drami 20. stoletja. Posebnost knjige je objava Brechtove prepesnitve Kapitala v heksametrih.

Na dogodku v foajeju MGL so poleg samega avtorja sodelovali sociologinja in prevajalka Seta Knop, gledališki teoretik in predavatelj na AGRFT Aldo Milohnić, antropologinja in doktorica antičnih študij Svetlana Slapšak ter pesnik in umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj. Pogovor o knjigi je moderirala urednica zbirke Knjižnica MGL Petra Pogorevc.

4 5 6 5

2015

Mile Korun: Končno poročilo o nekončanem Kralju Learu v ljubljanski Drami

20151207 RGA8575 20151207 RGA8592 20151207 RGA8654

Dogodek si lahko ogledate tukaj.

 

2013

Poklon Maksu Soršaku

Slovenski kulturni prostor je leta 2012 izgubil dragocenega človeka, velikega ljubitelja in poznavalca gledališča, komentatorja, pisca in aktivista, ki se je boril za izboljšanje družbenega in materialnega položaja umetnikov in drugih delujočih v kulturi. Maks Soršak je skoraj deset let delal v Gledališču Glej, bil od leta 1997 zaposlen v Moderni galeriji, aktivno pa je sodeloval še v številnih kulturno-umetniških, športnih in drugih projektih.

Ob prvi obletnici smrti Maksa Soršaka smo v sodelovanju z Gledališčem Glej pripravili knjigo Maks, vezni igralec mesta, v kateri so se mu poklonili številni prijatelji in sodelavci v različnih življenjskih obdobjih. Na predstavitvi knjige, ki smo jo v Gledališču Glej pripravili na njegov rojstni dan, sta mu zaigrala in zapela Katarina Stegnar in Tomaž Grom, nastopili pa so tudi Andrej, Matjaž in Gregor Gruden ter urednici knjige Inga Remeta in Petra Pogorevc.

Obisk Almirja Bašovića

Ob izidu knjige Čehov in prostor, ki predstavi pronicljivo analizo del in prostorov znamenitega ruskega dramatika in opozori na kreativno razmerje med dramskim dejanjem in njegovim dogajalnim okoljem, nas je v Klubu MGL obiskal njen avtor. Teatrolog in dramatik Almir Bašović je diplomiral, magistriral in doktoriral je na Filozofski fakulteti Univerze v Sarajevu, kjer je predavatelj na Oddelku za primerjalno književnost. Objavlja gledališko, filmsko in literarno kritiko ter teoretske eseje. Ob predstavitvi slovenske izdaje njegove knjige se je pogovarjal s prevajalko Đurđo Strsoglavec in urednico zbirke Petro Pogorevc, odlomek iz spremne besede režiserke in scenografke Mete Hočevar pa je prebrala igralka Jana Zupančič.

Nočni pogovori na odru

Ob izidu knjige Alena Jelena Nočni pogovori, v kateri objavljamo osemindvajset intervjujev s starejšimi slovenskimi igralkami in igralci, ki jih je avtor pripravil kot sodelavec uredništva nočnega programa Radia Slovenija, smo pripravili enkraten scenski dogodek na Mali sceni MGL. Na prireditvi so nastopili pevka in pianistka Nataša Vester Trseglav ter igralke in igralci ansambla MGL Nika Rozman, Domen Valič in Gaber K. Trseglav. Zbranemu občinstvu, v katerem je bilo v katerem je bilo kar nekaj slovenskih igralskih legend, sta knjigo predstavila njen avtor Alen Jelen in urednica zbirke Petra Pogorevc, predstavitve pa se je udeležila tudi doajenka slovenske radijske režije Rosanda Sajko, ki je za delo napisala spremno besedo.

2011

Zlatkarije za 60 let MGL

V Mestnem gledališču ljubljanskem, ki je leta 2011 praznovalo šestdeseto obletnico obstoja in delovanja, smo se ob tem visokem in častitljivem jubileju odločili odstreti vpogled v naše zaodrje tudi s knjigo enega naših najodličnejših igralcev, ki z nami in ob nas ostaja še dolgo po tistem, ko je zapustil odrske deske. Zlatkarije vsebujejo izbor raznovrstnih besedil igralca Zlatka Šugmana. Simpatična in nevsakdanja knjiga, ki so jo uredili Maja Šugman, Rajko Šugman in Petra Pogorevc, je nastajala v tesnem sodelovanju z Zlatkovimi kolegi in prijatelji

Slavnostni dogodek, s katerim smo se na velikem odru MGL poklonili spominu na igralca Zlatka Šugmana in obeležili izid njegove knjige, smo naslovili z navedkom iz knjige Tega še je svet ne videl! Našim igralcem – Ivi Krajnc, Jaki Lahu, Lotosu Vincencu Šparovcu, Gašperju Tiču in Jani Zupančič –, ki so interpretirali besedila iz knjige, se je na prizorišču pridružil Katarina Mala kvartet.

2010

Knjižnica MGL v Cankarjevem domu

Izbor besedil Valèra Novarinaja Govorjeno telo, ki ga je opravil in uredil Primož Vitez, skuša zajeti vse glavne teme avtorjevih del: gledališki jezik, čas in prostor ter igralčevo telo. V prevodu Petra Petkovška, Vladimirja Pogačnika in Primoža Viteza smo prvič v slovenskem prostoru predstavili poglavitna gledališka in filozofska besedila, ki jih je Valère Novarina (nekatera tudi v obnovljenih izdajah) objavil v obdobju zadnjih dvajsetih let.

Ob izidu knjige je na priložnostnem dogodku, ki smo ga organizirali v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, nastopil tudi njen avtor. Sloviti francoski režiser, igralec, slikar in dramatik je v duetu s prevajalcem Vladimirjem Pogačnikom v živo izvedel branje iz omenjene knjige, sledil je pogovor z avtorjem in njegovo dramaturginjo Annie Gay. Dogodek smo organizirali v sodelovanju Mestnega gledališča ljubljanskega, Cankarjevega doma in Francoskega inštituta Charles Nodier.

Recital Nebojše Pop-Tasića

Knjiga Nebojše Pop-Tasića Dobesednosti je po eni strani dragocen gledališko zgodovinski dokument, ki zajema desetletno obdobje sodelovanja dramaturga Nebojše Pop-Tasića in režiserja Jerneja Lorencija (od Don Juana v SLG Celje leta 1999 do Nižine neba v SMG leta 2009), po drugi pa si na podlagi zbranega materiala in spremne besede Blaža Lukana prizadeva vzpostaviti tudi strokovni razmislek o naravi poklica praktičnega dramaturga.

Izid knjige smo pospremili z enkratnim večernim glasbeno-scenskim dogodkom, ki smo ga naslovili To nisem jaz. Med lirska besedila, ki jih je Nebojša Pop-Tasić kot dramaturg-pesnik dolga leta pisal namesto teoretsko esejističnih razčlemb, smo vpletli prizore iz njegove kabaretne solo predstave Kako sem postal Slovenec (Zavod Zofka in Gledališče Glej, 2009). V gledališko-literarno-glasbenem večeru so poleg avtorja nastopili tudi Karin Komljanec, Boris Ostan, Marko Simčič in Gašper Tič.

2009

Obisk Ivane Sajko

Ob izidu knjige K norosti (in revoluciji) : branje Ivane Sajko, ki je v Knjižnici MGL izšla v prevodu Đurđe Strsoglavec, smo v Klubu MGL pripravili priložnostni večerni dogodek, ki se ga je udeležila tudi avtorica, mednarodno uveljavljena hrvaška dramatičarka, dramaturginja in teoretičarka Ivana Sajko. Ugledna gostja je v prvem delu večera občinstvu brala odlomke iz svoje drame Prizori z jabolkom, v drugem pa se je pogovarjala z urednico Knjižnice MGL Petro Pogorevc.

Knjiga K norosti (in revoluciji) : branje je nastala kot nadgradnja njenega magistrskega dela z naslovom Vloga in tematizacija norosti v drami 20. stoletja. Avtorica v njej razširi področje svoje predhodne akademske raziskave ter vanjo poleg drame in gledališča pritegne še številna druga področja človekovega umetniškega in siceršnjega ustvarjanja. Ivana Sajko v knjigi med drugim bere Antonina Artauda, Andréja Bretona, Thomasa Bernharda, Jacquesa Derridaja, Michela Foucaulta, Sarah Kane, Heinerja Müllerja, Friedricha Nietzscheja, Erazma Rotterdamskega, Markiza de Sada, Gertrude Stein, Paula Verlaina in Petra Weissa, zanimajo pa jo tudi primeri iz slovenske literature, med njimi Veliki briljantni valček Draga Jančarja.

2008

Obisk Josette Féral

Kaj je gledališka igra? Kako naj govorimo o njej? Kako doživlja igralca režiser? Katere lastnosti mora imeti igralec? Kakšno naj bo razmerje med teorijo in prakso?

S temi vprašanji se v trilogiji Režija in igra, ki v obliki intervjujev predstavlja eminentne igralce in režiserje našega časa, ukvarja kanadska raziskovalka Josette Féral. Med intervjuvanci je vrsta imen, ki so usodno zaznamovala sodobno gledališče, opero, ples in druge oblike scenskih umetnosti.

V posebno veselje nam je, da smo izid knjige, ki smo jo izdali v prevodu Sonje Dular, obeležili v družbi njene ugledne avtorice. Na Mali sceni MGL smo pripravili večerni dogodek, ki se ga je udeležila tudi Josette Féral. V prvem delu večera so z odlomki iz objavljenih intervjujev nastopili igralke in igralci MGL (Boninsegna, Karin Komljanec, Mirjam Korbar Žlajpah, Marko Simčič, Lotos Vincenc Šparovec in Milan Štefe), v drugem delu pa se je z Josette Féral o njeni knjigi pogovarjala dramaturginja in urednica Knjižnice MGL Petra Pogorevc.

Prigodnice za 50 let Knjižnice MGL

Pisalo se je leto 1958. Meseca oktobra sta izšla prva zvezka zbirke Knjižnica MGL: Večer v čitavnici Miroslava Vilharja ter Pomenki o sodobnih dramah Dušana Moravca. Ta je o tovrstni zbirki sanjal že dolgo, saj se je kot prvi dramaturg našega gledališča zavedal potrebe po teatrološki literaturi, ki je v tistem obdobju nikakor ni bilo na pretek. Največji problem je bilo najti sredstva za novo zbirko, toda njen idejni oče in prvi urednik ni obupal, saj je zaveznika našel v tedanjem direktorju gledališča Ferdu Delaku ter v hišnem inspicientu Lucijanu Orlu, ki se je podjetno spomnil na oglase in jih priskrbel dovolj za izid prvih zvezkov zbirke.

Visoki jubilej Knjižnice MGL smo v letu 2008 obeležili z več dogodki. Izšla je knjiga Prigodnice Mile Kačič, ki jo je kot 147. zvezek v zbirki Knjižnica MGL uredila Vesna Arhar Štih, pripravili pa smo tudi okroglo mizo Pol stoletja Knjižnice MGL, ki jo je v Studiu MGL povezoval kritik in publicist Matej Bogataj, ter slavnostni dogodek na velikem odru. Tega smo poimenovali z verzom Petdeset let je malo – za katedralo!, ki ga je Mila Kačič posvetila kolegici in prijateljici Duši Počkaj ob njenem petdesetem rojstnem dnevu. Igralkam Ivi Krajnc, Tanji Ribič in Juditi Zidar, ki so ob tej priložnosti interpretirale prigodniško poezijo Mile Kačič, sta se na odru pridružila glasbena gosta Severa in Gal Gjurin, voditelj večera pa je bil igralec Gašper Tič.