MGL v drugi karanteni

Spoštovani obiskovalci Mestnega gledališča ljubljanskega,

spet so prišli dnevi, ko se z vami lahko družimo le v virtualnem svetu. Se pa za zaprtimi gledališkimi vrati ob upoštevanju vseh ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa še vedno dogajajo lepe stvari. V gledališču in prek videoklicev pripravljamo nove uprizoritve, ki si jih boste lahko ogledali takrat, ko se bodo razmere v tem koronačasu nekoliko umirile …

V teh dneh, natančneje 5. in 12. novembra, bi morali premierno uprizoriti dramo Neznosno dolgi objemi ruskega avtorja Ivana Viripajeva v režiji Doriana Šilca Petka in dramski omnibus treh mladih slovenskih avtoric Tišina med nami v režiji Nine Šorak.
Smo pa že začeli pripravljati novi uprizoritvi: krstno uprizoritev romantične drame Jazz avtorja in režiserja Nejca Gazvode ter klasiko A. P. Čehova Češnjev vrt, ki jo režira mednarodno ugledni režiser Janusz Kica.

V MGL si želimo ostati povezani z vami, zato vam na daljavo ponujamo ogled različnih vsebin.

1. Gledališka nadaljevanka Vranja vrata

Na spletnem kanalu YouTube Mestnega gledališča ljubljanskega si lahko ob sobotah ob 20. uri (31. 10., 7. 11., 14. 11. in 21. 11.) iz udobja vašega doma ogledate izvirno gledališko kriminalno nadaljevanko Vranja vrata avtorja Nejca Gazvode v režiji Aleksandra Popovskega. Ponovitve so na sporedu ob ponedeljkih ob 20. uri (2. 11., 9. 11., 16. 11. in 23. 11.).
Igrajo Bernarda Oman, Mirjam Korbar, Uroš Fürst k. g., Viktorija Bencik Emeršič, Mia Skrbinac k. g., Jure Henigman, Boris Kerč, Žan Koprivnik k. g., Tjaša Železnik, Lotos Vincenc Šparovec in Karin Komljanec.


2. NOVOST: Brez igre o igri (pogovori med dvema igralcema)

Vsak drugi teden bomo na družabnih omrežjih objavili pogovor igralskega para. Slišali boste najžlahtnejše anekdote o skupnih trenutkih na odru in v zaodrju, vsak igralec pa bo razkril tudi svoje majhne skrivnosti in skrivnosti gledališkega poklica.
Najprej boste lahko prisluhnili pogovoru med Ivo Krajnc Bagola in Urošem Smolejem. Pogovor bomo objavili v petek, 6. novembra.

Iva in Uroš sta skupaj zaigrala v kar 19 uprizoritvah: prvič v Shakespearovi komediji Kar hočete (sezona 2001/2002), nazadnje pa v Cankarjevi komediji Za narodov blagor (sezona 2019/2020). V teh dneh pa skupaj z drugimi kolegi soustvarjata Češnjev vrt A. P. Čehova.

3. Nova sezona pogovorov Brez maske

Ob spomladanskem prestajanju karantene smo na družabnih omrežjih začeli objavljati pogovore z igralci MGL, ki jih vodi, pripravlja in montira naša dramaturginja Ira Ratej. Pogovore smo poimenovali Brez maske. Masko so odvrgli Karin Komljanec, Matej Puc, Iva Krajnc Bagola, Jure Henigman, Uroš Smolej, Mojca Funkl, Bernarda Oman, Tjaša Železnik, Primož Pirnat, Gregor Gruden in Judita Zidar.

Zdaj pa že pripravljamo drugo sezono pogovorov o gledališkem življenju naših igralcev. Z nami bodo Matic Lukšič, Viktorija Bencik Emeršič, Ajda Smrekar, Filip Samobor in drugi.

4. Knjižni predlogi MGL

Skupaj z našimi igralci vam bomo priporočali branje knjig, s katerimi si lahko v dolgih jesensko-zimskih večerih krajšate čas. Igralci vam bodo zaupali, katere knjige so jim dale misliti in kaj priporočajo v branje, da bi bilo prestajanje karantene nekoliko prijetnejše.
Sodelujemo z založbami Mladinska knjiga, Sanje, Beletrina, Modrijan, Didakta in Sodobnost, ki bodo nekomu izmed vas podarile tudi kakšno knjigo.

Ker tovrstne vsebine ves čas dopolnjujemo, vas prijazno vabimo, da ostanete v stiku z nami, pa čeprav na daljavo.
Iskreno se veselimo večera, ko bomo spet lahko skupaj v naših dvoranah.


Ostanite zdravi.
Lepo pozdravljeni, vaš MGL