Brez maske

Pripravili smo novo spletno vsebino Brez maske, v kateri se bo naša dramaturginja Ira Ratej pogovarjala z enim od igralcev našega ansambla. 

BREZ MASKE s Karin Komljanec

Prva je masko odvrgla igralka Karin Komljanec, ki je članica našega gledališča že od februarja 1999. V letošnji sezoni ste jo lahko spremljali v številnih uprizoritvah - Karaoke, Ure dnevi, čas, Kresnice, Vse o ženskah …, tik pred začetkom karantene pa je prekinila vaje za novo premiero – pravljični mjuzikel Turandot. Kaj vse počne, sedaj ko ni na odru? Koga najbolj pogreša?

 

BREZ MASKE z Matejem Pucem

Matej Puc je v Mestnem gledališču zaposlen od leta 2005. Leta 2018 je prejel veliko nagrado Prešernovega sklada za igralske dosežke, je večkratni Borštnikov nagrajenec, zaznamoval je uprizoritve, kot so bile denimo Iliada, Dunsinane, Dantonova smrt, Leonce in Lena zlasti pa Peer Gynt in Sen kresne noči. V letošnji sezoni smo ga lahko videli v drami Sedem dni, Tihem vdihu, Tartuffu ter koprodukciji 2020. Kakšen je Matej brez maske? 

 

BREZ MASKE z Ivo Krajnc Bagola

Tokrat je v spletno klepetalnico naše dramaturginje Ire Ratej sedla Iva Krajnc Bagola. Iva je na oder MGL, kjer se je zaposlila takoj po zaključku študija, prvič stopila leta 2001 v vlogi Olge v Ognjenem obrazu Mariusa von Mayenburga. Za svoje delo je prejela mnoge nagrade, ne samo gledališke, temveč tudi filmske - med drugim Shooting Star na 56. Berlinskem filmskem festivalu. Ivo ste lahko v tej sezoni spremljali v številnih uprizoritvah, v komedijah Za narodov blagor, Dragi, doma sem!, Addamsovi in v koprodukciji Pohujšanju v dolini šentflorjanski. Kakšna je Iva brez maske?

 

BREZ MASKE z Urošem Smolejem

Uroš Smolej je član Mestnega gledališča ljubljanskega že od leta 2001. Uroš je že v času študija nase opozoril z več igralskimi kreacijami in za svoje vloge prejel številne nagrade, že leta 1996 je bil prvič nagrajen na Borštnikovem srečanju kot mladi igralec, v času študija pa je prejel tudi študentsko Severjevo in Prešernovo nagrado. Sledile so številne druge nagrade, Borštnikove Dnevnikove, nagrada Prešernovega sklada in več nagrad za najbolj žlahtnega komedijanta. V letošnji sezoni smo ga lahko videli v komedijah Za narodov blagor, Dragi, doma sem!, mjuziklu Addamsovi in Pohujšanju v dolini šentflorjanski ter Čudežni terapiji.

 

BREZ MASKE z Mojco Funkl

Mojca Funkl je članica Mestnega gledališča ljubljanskega od leta 2002. Že prvi vlogi v MGL (Liisa v Vedno se kdo izgubi R. Lundána in Bolette v Gospe z morja S. Sontag) in vloga Carmele v Ay, Carmeli! J. S. Sinisterre v Mestnem gledališču Ptuj so ji prinesle Severjevo nagrado. Že vrsto let vodi različne gledališke in impro delavnice. Letos smo jo lahko videli v številnih predstavah, avtorskem projektu Žige Divjaka Sedem dni, koprodukciji 2020, Samorastnikih, komedijah Tartuffe, Odhodi vlakov in Sedem let skomin.
Kakšna je Mojca Funkl brez maske, kakšna z njo? Spregovorila je o svojem gledališkem delu, o izkušnjah z improvizacijskim gledališčem, o najljubšem zvoku valov in vetra, o svojih besedah bogu pred nebeškimi vrati ... #brezmaske

 

BREZ MASKE z Juretom Henigmanom

Jure Henigman je v MGL je prvič nastopil v sezoni 2006/07 kot Bengalski v Mojstru in Margareti/Margareti in Mojstru M. A. Bulgakova in M. Javornika. Redni član MGL je od leta 2008. Že v času študija je nase opozoril s številnimi nastopi na profesionalnih odrih in študentsko Severjevo nagrado. Uspešno se je uveljavil tudi kot filmski igralec. Veliki filmski uspeh mu je prinesla vloga Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode, za katero je prejel že več nagrad, tudi v tujini.V letošnji sezoni smo ga videli v koprodukciji 2020, komedijah Dragi, doma sem! in Tartuffe ter komični drami Tih vdih.

 

BREZ MASKE z Bernardo Oman 

Bernarda Oman je članica Mestnega gledališča ljubljanskega že od leta 1998, od takrat je nanizala veliko vlog, starejši gledalci se je boste spomnili iz Prizorov iz zakonskega življenja Ingmarja Bergmana (r. Mile Korun), bila je Truvy v Jeklenih magnolijah Roberta Harlinga (r. Vinko Möderndorfer), Gertruda v Shakespearovem Hamletu (r. Matjaž Zupančič), Maša v Čehovih Treh sestrah (r. Boris Kobal), Lukrecija v Cencijih Percyja Byssha Shelleyja (r. Diego de Brea) in Dojka v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Diego de Brea).
V letošnji sezoni pa smo jo lahko videli v komedijah Za narodov blagor in Dragi, doma sem! ter v duhoviti uspešnici Vse o ženskah, ki je v 13 letih doživela več kot 250 ponovitev.

 

BREZ MASKE  z Gregorjem Grudnom

Gregor Gruden se je ansamblu MGL pridružil leta 2007 in zablestel v vlogi Muhe v Zgodbah vsakdanje norosti P. Zelenke. Igral je v številnih mjuziklih: bil je Joe/Josephine v Sugar – Nekateri so za vroče, Georg v Pomladnem prebujenju, Clyde v Čarovnicah iz Eastwicka in odigral več vlog v Dekameronu. Pomembna je tudi njegova vloga Darka v uprizoritvi Pes, pizda in peder G. Fona. V letošnji sezoni ste ga lahko na našem odru videli v Karaokah, drami Ure, dnevi, čas, Kresnicah, Samorastniki in komediji Sedem let skomin, izkazal pa se je tudi kot režiser dramedije Izkoristi in zavrzi me. Ljubitelji slovenskih serij ga poznate tudi iz serij Usodno vino in Reka ljubezni. Je tudi član glasbene skupine Kamerad Krivatoff.

 

BREZ MASKE z Judito Zidar

Judita Zidar se je Mestnemu gledališču ljubljanskemu pridružila leta 1995, leto pred tem je prejela nagrado Prešernovega sklada za igralske dosežke, za tem Dnevnikovo nagrado za vlogo Kris v uprizoritvi Ljubezen, seks in terapija Tonyja Dunhama (r. Matija Logar). V MGL je med drugim igrala Johanne Luise Heiberg v Iz življenja deževnikov Pera Olova Enquista (r. Aleš Novak), Inno v Koljadovi Murlin Murlo (r. Matjaž Latin), Vi v Spominu vode Shelagh Stephenson (r. Zvone Šedlbauer), Mirjano v Drami o Mirjani in tistih okrog nje Ivorja Martinića (r. Dušan Jovanović) ter Mill Lavarello v Dlje od najdlje Zinnie Harris (r. Tijana Zinajić). V letošnji sezoni smo jo lahko občudovali v dramah Kar vem, da je res, Pogrešana in Samorastniki. Poznamo jo tudi iz številnih celovečernih, kratkih in TV filmov ter nadaljevank.

 

BREZ MASKE s Tjašo Železnik

Tjaša Železnik se je ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega pridružila leta 2009. V MGL je ustvarila več vidnih vlog: bila je Katarina v predstavi Za naše mlade dame Drage Potočnjak (r. Tijana Zinajić), Dekle v Tanji-Tanji Olje Muhine (r. Matjaž Pograjc), Srednja v Bobnih v noči Bertolta Brechta (r. Matjaž Pograjc) in Nataša v Razodetjih Dušana Jovanovića (r. Janez Pipan). V predstavi Don Juan se vrne iz vojne Ödöna von Horvátha (r. Dušan Jovanović) je igrala več vlog. Bila je Mariane v Molièrovem Skopuhu (r. Boris Kobal), Natalie Voss v Golobih Davida Gieselmanna (r. Tijana Zinajić), Isabella v Vitezu čudes Lopeja de Vege (r. Luka Martin Škof) in Rebecca Glass v Dlje od najdlje Zinnie Harris (r. Tijana Zinajić).

V letošnji sezoni je igrala v kar petih predstavah, drami Kar vem, da je res, Tih vdih, črni komediji Taka sem kot vi, rada imam jabolka, komedijah Dragi, doma sem! in Čudežna terapija.

Uspešno se uveljavlja tudi na filmu in televiziji. Zaigrala je v štirih celovečernih filmih: bila je Ana v Ljubljani Igorja Šterka, Olga/Neža/Ajda v Kratkih stikih Janeza Lapajneta, Tara v Lajfu Vita Tauferja) in Živa v Osebni prtljagi Janeza Lapajneta. Za vloge v filmu Kratki stiki je na 9. Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2006 prejela nagrado vesna za najboljšo žensko vlogo. Televizijski gledalci jo poznajo po vlogi Ane/Fane v nadaljevanki TV Dober dan.

 

BREZ MASKE s Primožem Pirnatom

Primož Pirnat  je leta 1999 prejel akademijsko Prešernovo nagrado, istega leta je prvič stopil na oder Mestnega gledališča ljubljanskega, redni član ansambla pa je postal leta 2010. Za svoje delo je prejel več Borštnikovih nagrad, priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije, nagrado Sklada Staneta Severja. V letošnji sezoni smo ga lahko občudovali v kar petih predstavah, komedijah Za narodov blagor, Volpone, Odhodi vlakov, Pohujšanju v dolini šentflorjanski in drami Kresnice.