Anton Tomaž Linhart Županova Micka (1790)
Premiera 13. marca 2013
Z Županovo Micko smo Slovenci vstopili na svetovni zemljevid dramatike. Gre seveda za predelavo nemške komedije Die Feldmühle (Podeželski mlin) Josefa Richterja v okviru razsvetljenskega projekta »Slovenski teater gori postaviti« in vzgojiti avtohtoni sloj izobražencev. Razsvetljenska komedija, ki nadaljuje protestantsko namero o samozavedanju in izobraževanju slovenskega naroda, ima v sebi vse prvine razsvetljenstva in tudi eksplozivni naboj francoske revolucije, ki je uzakonila razsvetljensko državo, v kateri smo pred zakonom vsi enaki in kjer družbena pogodba temelji na solidarnosti. Zdaj ko živimo divji kapitalistični neolibralizem, kjer je dovoljeno vse, se je morebiti dobro spomniti teh vrednot. 

Z Županovo Micko smo Slovenci vstopili na svetovni zemljevid dramatike. Gre seveda za predelavo nemške komedije Die Feldmühle (Podeželski mlin) Josefa Richterja v okviru razsvetljenskega projekta »Slovenski teater gori postaviti« in vzgojiti avtohtoni sloj izobražencev.

Razsvetljenska komedija, ki nadaljuje protestantsko namero o samozavedanju in izobraževanju slovenskega naroda, ima v sebi vse prvine razsvetljenstva in tudi eksplozivni naboj francoske revolucije, ki je uzakonila razsvetljensko državo, v kateri smo pred zakonom vsi enaki in kjer družbena pogodba temelji na solidarnosti. Zdaj ko živimo divji kapitalistični neolibralizem, kjer je dovoljeno vse, se je morebiti dobro spomniti teh vrednot.