Alexandra (Tanja Ribič), Jane (Pia Zemljič/Viktorija Bencik) in Sukie (Iva Krajnc) so tri zdolgočasene samske ženske, ki živijo v slikovitem, vendar tudi duhamornem in provincialnem mestecu Eastwick v Novi Angliji. Kot ločenke med meščani veljajo za čudne in neuspešne, a skupna (čarobna) moč glasbenice, kiparke in pesnice v kombinaciji z novim prebivalcem postavi življenje v mestecu na glavo.

Bogat in karizmatičen prišlek Darryl Van Horne (Uroš Smolej) je moški iz sanj, ki v njihov vsakdan prinese erotični naboj in osvoji drugo za drugo. Toda ta popoln moški se kmalu izkaže za hudiča v neubranljivi preobleki.

Roman – film – mjuzikel

Ameriški pisatelj in literarni kritik John Hoyer Updike (1932–2009) je roman Čarovnice iz Eastwicka napisal 1984, leta 2008 pa še njegovo nadaljevanje z naslovom Vdove iz Eastwicka. Po scenariju Michaela Cristoferja je filmsko uspešnico Čarovnice iz Eastwicka posnel režiser George Miller, ki je osrednje vloge zaupal Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer in Jacku Nicholsonu.

Lejla Švabić v gledališkem listu zapiše:

Če so v romanu še nekakšna mešanica temačnih čarovnic in privlačnih žensk, hlepečih po "gospodu pravem", pa filmska priredba Lexo, Sukie in Jane predstavi predvsem kot osamljene, nepotešene seksi lepotice, ki se dokončno razživijo šele s prihodom svojega hudiča Darryla Van Horna, ki so si ga – za razliko od romana – priklicale kar same na enem izmed svojih četrtkovih srečanj. V filmski priredbi se junakinje svojih moči ne zavedajo, ampak jih zgolj slutijo, torej je tudi njihov priklic Darryla nezaveden, čeprav prav ta vzpodbudi nadaljnje dogodke.

Mjuzikel Čarovnice iz Eastwicka je svojo krstno izvedbo doživel leta 2000 v Royal Theatru na londonskem West Endu. Dialoge in songe je napisal John Dempsey, glasbo pa Dana P. Rowe.

O avtorju romana

Avtor romana, ki je izšel leta 1984, je ameriški pisatelj, pesnik, umetnostni in literarni kritik John Updike (1932–2009), ki je poleg Čarovnic znan predvsem po seriji romanov o liku Harryju “Rabbitu” Angstromu, ki naj bi po besedah literarnih kritikov spadal v panteon velikih likov ameriške književnosti, skupaj z Huckleberryjem Finnom, Jayjem Gatsbyjem in drugimi. Updikeov priljubljen motiv je opisovanje življenja v majhnih ameriških mestih, ki jih naseljujejo protestanti srednjega razreda, njegove teme so religija, seks, smrt in Amerika. Njegovo pisanje zaznamuje bogat jezik in številne digresije, Updike piše in obvlada številne žanre. Tisti, ki so do njegove pisave kritični, izpostavljajo plitkost obravnavanih tem, relativno intelektualno nezahtevnost in mizogino upodabljanje žensk in spolnosti. Kljub temu Updike velja za enega največjih ameriških piscev svoje generacije. V slovenščino so poleg Čarovnic prevedeni še romani Zakonski pari, Semenj v hiralnici in Rabbit se vrača.