Mednarodno sodelovanje

Eva Mahkovic

Dramaturginja

Tel.: +386 1/ 425 82 22

E-naslov: eva.mahkovic@mgl.si

Gostovanja v sezoni 2015/2016

Izmenjavi:

Satirično gledališče Kerempuh:

Nadaljevali smo z pred dvema letoma vzpostavljeno navezo s Satiričnem gledališčem Kerempuh, ki je spomladi gostovalo z uspešnico, narejeno po kultnem filmu Maratonci tečejo častni krog(Maratonci trče počasni krug)v režiji Ive Milošević. MGL je marca v Kerempuhu gostoval s Kosom plastike Mariusa von Mayenburga v režiji Primoža Ekarta.

Bitef Teatar:

V letu 2016 smo vzpostavili sodelovanje z beograjskim Bitef Teatrom, kjer je Kos plastike na poti iz Zagreba gostoval marca. Bitef Teatar se je s svojo predstavo o položaju igralca ali umetnika danes Življenje se ustavi, življenje gre naprej (Život stoji, život ide dalje) v režiji Jelene Bogavac predstavil junija na Mali sceni.

Mednarodni festivali:

BITEF 2015 (Beograd, Srbija, september 2015):

Septembra 2015 je na 49. ediciji festivala Bitef v Beogradu gostovala Iliada v režiji Jerneja Lorencija (koprodukcija z SNG Dramo Ljubljana in Cankarjevim domom). Razprodana ponovitev v gledališču Madlenianum je doživela neverjeten odziv: večminutne stoječe ovacije in pohvalne besede kritikov v srbskem, britanskem, švedskem in italijanskem tisku. Režiser Jernej Lorenci je prejel nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo, uprizoritev pa je prejela tudi nagrado za najboljšo predstavo festivala po izboru publike.

Festival mjuzikla (Brno, Češka, oktober 2015):

17. oktobra je na mednarodnem festivalu mjuzikla v Mestnem gledališču v Brnu gostoval mjuzikel Lizistrata Andreja Rozmana Roze in Coca Mosquita v režiji Mateje Koležnik. Češko občinstvo je slovenski avtorski mjuzikel odlično sprejelo. 

Festival SARAJEVSKA ZIMA (Sarajevo, BiH, marec 2016):

5. marca je na festivalu Sarajevska zima 2016 gostoval Dobri človek iz Sečuana Bertolta Brechta v režiji Aleksandra Popovskega.

»KONTAKT« INTERNATIONAL THEATRE FESTIVAL 2016 (Torun, Poljska, maj 2016):

26. maja je Iliada v režiji Jernej Lorencija gostovala v osrednjem programu enega izmed najuglednejših evropskih mednarodnih gledaliških festivalov: Kontakt v poljskem Torunu. Navdušenje nad predstavo sta z večminutnimi stoječimi ovacijami pokazali tako publika kot strokovna javnost, ki je Iliadi podelila tri od petih nagrad festivala:

- GRAND PRIX (Velika nagrada festivala)

- Nagrada kritikov in novinarjev festivala

- Nagrada za najboljšo zvočno podobo (Branku Rožmanu in izvajalcem Iliade)

INTERNATIONAL THEATRE FESTIVAL VARNA SUMMER 2016 (Varna, Bolgarija, junij 2016):

5. junija je Iliada po uspehih na Poljskem gostovala na mednarodnem gledališkem festivalu Varna Summer v bolgarskem obmorskem letovišču Varna, kjer je MGL pred tremi leti že gostoval z Nevihto. Predstavo je navdušeno in s stoječimi ovacijami sprejela tudi bolgarska festivalska publika.

10th WORLD THEATRE IN SOFIA (Sofija, Bolgarija, junij 2016):

Po Varni se je Iliada predstavila še v bolgarski prestolnici, kjer so si uprizoritev v nabito polni dvorani Satiričnega gledališča Sofija ogledali številni predstavniki (tudi) mednarodne strokovne javnosti. Odzivi so bili odlični, uprizoritev pa je močno odmevala tudi v tamkajšnjih medijih. 

Gostovanja v sezoni 2014/2015

Izmenjavi:

ZKM in MGL:

Februarja 2015 je na MGL v  okviru že dobro utečenega sodelovanja z Zagrebškim gledališčem mladih v programskem sklopu Evropsko gledališče v ZKM gostoval s predstavo Cafe Dada v avtorstvu in režiji Jaše Kocelija. ZKM je v MGL gostoval maja s predstavo #delovninaslovantigona (#radninaslovantigona), avtorsko predelavo Antigone avtorjev Jazmina Sequeíre in Luciana Delprata v režiji mlade argentinske režiserke Renate Carole Gatice.

Satirično gledališče Kerempuh:

Nadaljevali smo tudi z vzpostavljeno navezo s Satiričnem gledališčem Kerempuh, ki je januarja gostovalo z avtorskim projektom Olivera Frljića Jazbec v Kerempuhu (Jazavac u Kerempuhu). MGL je marca v Kerempuhu gostoval s Prevarami v režiji Jake Ivanca.

Mednarodni festivali:

Festival Sarajevska zima (Sarajevo, BiH, marec 2015):

15. marca je na festivalu Sarajevska zima 2015 gostoval Veliki Gatsby  v režiji Ivice Buljana.

Gostovanja v sezoni 2013/2014

Izmenjavi:

ZKM in MGL:

27. januarja 2014 je na velikem odru MGL gostovalo Zagrebško gledališče mladih z izvirno priredbo A. P. Čehova Galeb v režiji Boba Jelčića, 3. februarja pa je MGL v programskem sklopu ciklusa Evropskega gledališča v ZKM gostoval z Othellom v režiji Jerneja Lorencija. Othello je bil pri publiki odlično sprejet in je tudi doživel številne pozitivne kritiške odzive.

Satirično gledališče Kerempuh in MGL:

V letu 2014 smo osnovali novo izmenjavo: z zagrebškim Satiričnim gledališčem Kerempuh, kjer je MGL v programskem sklopu Gledališče brez meja 14. februarja gostoval z uprizoritvijo Ukročena trmoglavka W. Shakespearja v režiji Anje Suša.  Kerempuh je v MGL gostoval 24. maja z odlično satiro po delu Danila Harmsa Živio Harms! Čuda postoje v režiji Aleksandra Popovskega. 

Druga mednarodna gostovanja v MGL:

V MGL je v 2014 17. maja zunaj programa izmenjav na Mali sceni MGL gostoval večkrat nagrajeni komorni mjuzikel o treh praških arhitektih Gledališče Gočar avtorja Miloša Orsona Štědroňa v produkciji praške gledališke skupine Omnimusa.  Na Mali sceni je gostovalo tudi Beogradsko dramsko pozorište (BDP), ki je 2. decembra predstavilo uprizoritev Trpele v režiji Bobana Skerlića. Predstava, ki jo je MGL publika odlično sprejela, je nastala na podlagi dokumentarnih pričevanj žensk, ki so bile žrtve domačega nasilja.

Mednarodni festivali:

Festival Sarajevska zima (Sarajevo, BiH, marec 2014):

Marca je na festivalu Sarajevska zima 2014 gostoval Othello v režiji Jerneja Lorencija. Na XXX. ediciji festivala so bile podeljene tudi nagrade za prejšnje leto, kjer je nagrado srebrna snežinka prejela uprizoritev MGL Nevihta, prav tako v režiji Jerneja Lorencija.

Mednarodni festival malih odrov Reka (Reka, Hrvaška, maj 2014):

Othello je bil maja predstavljen tudi v tekmovalnem programu 21. edicije Mednarodnega festivala malih odrov na Reki, kjer je član ansambla MGL Primož Pirnat za vlogo Jaga dobil nagrado Veljko Maričić za glavno moško vlogo.

Mednarodni festival scenskih umetnosti FISABES (Lima, Peru, april 2014):

Aprila smo v MGL izvedli zahtevno gostovanje v Limi (Peru), kjer se je na festivalu FISABES 2014 (Festival Internacional de Saberes Escénicos) z dvema ponovitvama predstavila uprizoritev Gola Viktorije Rangelove v režiji Alena Jelena. Predstava je odprla festival in bila dvakrat razprodana.

ITAKA Šekspir Festival (Ćortanovci, Srbija, junij 2014):

Ukročena trmoglavka je 21. junija gostovala na prvem festivalu Shakespearjevih del na odprtem prizorišču Vila Stanković v Ćortanovcih pri Novem Sadu.

Mednarodni Shakespeare Festival v Cameriju (Tel Aviv, Izrael, november 2014):

Othello je novembra gostoval še na Mednarodnem festivalu Shakespearjevih del v največjem izraelskem gledališču Cameri, kjer smo v 2013 gostovali že z Rekviemom. Othello je dvakrat napolnil Cameri in popolnoma navdušil izraelsko publiko. V prestižnem programu so ob MGL gostovale uprizoritve svetovno znanih režiserjev, kot sta Silviu Purcărete in Oskaras Koršunovas. 

Gostovanja v sezoni 2012/2013

Izmenjavi:

ZKM in MGL:

Januarja je na velikem odru MGL gostovala mednarodno odmevna produkcija Zagrebškega gledališča mladih (Zagrebačko kazalište mladih) Rumena črta, ki jo je po tekstu avtoric Juli Zeh in Charlotte Roos režiral Ivica Buljan. Naslednji dan je v ZKM gostovala naša Nevihta v režiji Jerneja Lorencija, ki jo je zagrebško občinstvo navdušeno sprejelo in je doživela tudi številne pozitivne odmeve v hrvaških medijih.

HNK Ivana pl. Zajca Rijeka in MGL:

Aprila je na velikem odru MGL gostovala produkcija Hrvaškega narodnega gledališča v Reki Jaga baba je snedla jajce, ki je nastala po romanu Dubravke Ugrešić, režiral pa je Ivica Buljan. Maja je v Reki gostovala Nevihta.

Mednarodni festivali:

Festival Sarajevska zima (Sarajevo, BiH, februar 2013)

Februarja je na festivalu Sarajevska zima 2013 gostovala Nevihta. Na XXIX. ediciji festivala pod motom “Umetnost dotika” so bile podeljene tudi nagrade za prejšnje leto, kjer je nagrado “pahuljica” prejela uprizoritev MGL Don Juan se vrne iz vojne Ödöna von Horvátha v režiji Dušana Jovanovića.

Festival Dnevi satire (Zagreb, Hrvaška, junij 2013)

Na 37. ediciji festivala Dnevi satire Fadila Hadžića je v tekmovalnem programu na odru ZKM sodelovala uprizoritev MGL Komedija z ženskami Heinerja Müllerja v režiji Ivice Buljana.

Varna Summer International Theatre Festival (Sofija in Varna, Bolgarija, junij 2013)

Med 4. in 8. junijem smo izpeljali dvojno gostovanje Nevihte v Bolgariji, ki se je v sklopu mednarodnega showcasea festivala Varna Summer v sekciji mednarodnega gledališča v Sofiji predstavila najprej v bolgarski prestolnici, potem pa še na osrednjem prizorišču festivala v obmorskem mestu Varna.

Hanoch Levin International Festival (Tel Aviv, Izrael, junij 2013)

Med 21. in 25 junijem je MGL s tremi ponovitvami uprizoritve Rekviem Hanocha Levina v režiji Matjaža Zupančiča gostoval v izraelski prestolnici Tel Aviv. Rekviem je bil izbran v mednarodno sekcijo festivala uprizoritev del najbolj priljubljenega izraleskega dramatika Hanocha Levina, ki ga je v letu 2013 prvič organiziralo največje izraelsko gledališče The Cameri Theatre. Tri ponovitve ljubljanskega Rekviema so bile razprodane, publika pa je predstavo pozdravila s stoječimi ovacijami.

BITEF 2013 (Beograd, Srbija, september 2013)

V septembru je Nevihta gostovala na prestižnem beograjskem festivalu BITEF 2013.