Nina Rakovec

Nina Rakovec se je rodila 31. maja 1987 v Kranju. V gledališču je prvič nastopila kot dijakinja kranjske gimnazije, ko je gostovala v uprizoritvi Blazno resno zadeti v Prešernovem gledališču Kranj, kmalu zatem pa je v nanizanki Hotel poldruga zvezdica odigrala epizodno vlogo. Gledališče jo je premamilo, zato se je vpisala na AGRFT, kjer je odigrala več različnih vlog: od Nine Zarečne v Utvi Čehova do Gertrude v Shakespearovem Hamletu. V svet komedije je vstopila z vlogo Gospe Smith v Ionescovi Plešasti pevki in se preizkusila kot Dorina v Molièrovem Tartuffu. Študij je končala leta 2010 z vlogo Desiree v Brucknerjevi Bolezni mladosti (r. Matjaž Farič) in Antigone v Sofoklejevi Antigoni (r. Renata Vidič), za kateri je prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Že med študijem je sodelovala v različnih projektih: gostovala je v uprizoritvi Neron Andreja Rozmana - Roze in Davorja Božiča (SNG Drama Ljubljana), v Sovražniku ljudstva Henrika Ibsena (SNG Nova Gorica) ter v projektu paradigma itala calvina: smer nevidna mesta in uprizoritvi Knjiga o džungli Rudyarda Kiplinga (APT). Med letoma 2010 in 2013 je bila članica ansambla SLG Celje, kjer je nastopila v več vlogah: bila je Mlada izbranka v Sofoklejevi Antigoni (r. Anđelka Nikolić), Susan Parks v Knapih slikarjih Leeja Halla (r. Samo M. Strelec) in Nina Zarečna v Utvi Čehova (r. Janez Pipan). V MGL je prvič nastopila kot Emmy Hennings v uprizoritvi Cafe Dada Jaše Kocelija (v avtorjevi režiji). Bila je Sonja in Sara v Sambi lantani Andrewa Bovella (r. Barbara Hieng Samobor), Katja v Menjavi straže Nejca Gazvode (v avtorjevi režiji), Kendra in Jenna v Glorii Brandena Jacobsa-Jenkinsa (r. Branko Šturbej), Elektra v Tem nesrečnem rodu Zinnie Harris (r. Ivana Djilas).

Že med študijem je posnela več kratkih filmov (Skrbnik, Trst je naš, Srečko), televizijsko dramo (Naša demokracija) in televizijski film (Skriti spomin Angele Vode). Na celovečernem filmu je debitirala z vlogo Nine v Lapajnetovi Osebni prtljagi, sodelovala z Nejcem Gazvodo pri celovečercih Izlet in Dvojina (za obe vlogi je prejela več nagrad), vmes posnela Vandimo z Jasno Hribernik in televizijska filma Zapelji me z Markom Šantićem in Cankar Amirja Muratovića. Igrala je v več televizijskih nanizankah (Prepisani, Trdoglavci, Nova dvajseta).

 • 2013
  • 16. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ
   Vesna za najboljšo žensko vlogo
   za vlogo Tine v filmu Dvojina Nejca Gazvode
  • MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL KIMERA
   Nagrada za najboljšo žensko vlogo
   za vlogo Žive v filmu Izlet Nejca Gazvode
 • 2012
  • 43. FILMSKI FESTIVAL, NASHVILLE, ZDA
   Nagrada za najboljšo žensko vlogo
   za vlogo Žive v filmu Izlet Nejca Gazvode
  • 43. FILMSKI FESTIVAL V NASHVILLU, ZDA
   Posebna nagrada žirije za igro v kategoriji debitantskih filmov (skupaj z Juretom Henigmanom in Luko Cimpričem)
   za vlogo Žive v filmu Izlet Nejca Gazvode
  • Večerova nagrada za igralske dosežke
   za vlogo Nine Mihajlovne Zarečne v Utvi A. P. Čehova, za vlogo Pikice v Pikici in Tončku E. Kästnerja ter za vlogi Prve erinije in Druge mlade ženske v Muhah J. P. Sartra (SLG Celje)
 • 2011
  • 14. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ
   Stopova nagrada za igralski dosežek (skupaj z Juretom Henigmanom in Luko Cimpričem)
   za vlogo Žive v filmu Izlet Nejca Gazvode
  • 14. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ
   Vesna za najboljšo glavno žensko vlogo
   za vlogo Žive v filmu Izlet Nejca Gazvode
  • Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS)
   za vlogo Nine Mihajlovne Zarečne v Utvi A. P. Čehova in za vlogo Susan Parks v Knapih slikarjih L. Halla (oboje SLG Celje)
 • 2010
  • Prešernova nagrada (akademijska)
   za vlogo Desiree v Bolezni mladosti F. Brucknerja in za naslovno vlogo v Sofoklejevi Antigoni (oboje AGRFT)