Jurij Drevenšek

Jurij Drevenšek se je rodil 14. aprila 1985 v Mariboru. Dramsko igro in umetniško besedo je študiral na ljubljanski AGRFT v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Diplomiral je v vlogi Plunka v uprizoritvi Razredni sovražnik N. Williamsa. Že v času študija je opozoril nase z nekaj nastopi na profesionalnih odrih: v MGL je bil Levi Matej (Mojster in Margareta/Margareta in Mojster M. Javornika po romanu M. A. Bulgakova).

Po diplomi je z MGL najprej dve sezoni sodeloval kot gost. Bil je Pena, Bernardin in Frater Peter (Milo za drago W. Shakespeara) in Ivan (Ples na vodi D. Drábka). Z Zavodom Flota je sodeloval kot Čarovnica v Macbethu W. Shakespeara. V več vlogah je nastopil v koprodukciji Mini teatra, Novega kazališta Zagreb, Cankarjevega doma in zagrebškega ZeKaEm Macbeth after Shakespeare/Macbeth po Shakespearu H. Müllerja.

Kot redni član se je Mestnemu gledališču ljubljanskemu pridružil leta 2009. Posebej prepričljiv je bil v vlogi Moritza v mjuziklu Pomladno prebujenje in kot Luigi v komediji Vse zastonj! Vse zastonj! D. Foja. Velika vloga mu je bila zaupana v drami Hudič babji K. Schönherrja.

Sodeloval je tudi z Mestnim gledališčem Ptuj, in sicer v več vlogah v uprizoritvi Kuhinja po meri avtorice V. Thorsdottir. Igral je v študentskih filmih AGRFT: Hej, tovariši Gregorja Božiča, To je Slovenija Urše Menart, Bordo rdeča Nejca Gazvode in Osa Kaje Tokuhisa. Nastopil je tudi v kratkem filmu 10 minut proti celemu življenju Matica Grgiča, v filmu Zmaga ali Kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine in v glavni vlogi Simona v filmu Kruha in iger Klemna Dvornika. Televizijsko občinstvo ga je spoznalo kot Branka v humoristični nadaljevanki Televizije Slovenija Brat bratu v režiji Branka Đurića – Đura.

  • 2013
    • Dnevnikova nagrada za izjemno odrsko stvaritev v sezoni 2012/2013 za vloge Jacquesa v Ionescovi absurdni komediji Jacques ali Podrejenost, Bianke v Shakespearovi Ukročeni trmoglavki in Carlosa v mjuziklu Ženske na robu živčnega zloma.