Pojdi na vsebino

Novice

knjiga = dogodek

22. junij 2022

Nova pošta, 29. junija od 14. ure dalje.

 

knjige po znižanih cenah • predstavitve knjižnih novitet • muzika za ples

Knjižni sejem odklonskega formata knjiga=dogodek se na začetku poletja vrača na Novo pošto. Slovenskim gledališkim založnikom (Maska, Emanat, Knjižnica MGL, Slogi) se bosta tokrat pridružila Slovensko mladinsko gledališče in Aksioma. Knjige bo mogoče kupiti po znižani ceni, poleg tega se bodo na sejmu zvrstile inovativno-performativne predstavitve, za konec pa bo podest zavzel PTČ – svež in drzen hip-hop/rap/trap dvojec, sledi še glasbeni set izpod prstov DJ Mondijale.

URNIK
► 14.00 Otvoritev knjižnega sejma + Predstavitev zbornika Petletka (Slovensko mladinsko gledališče)
► 15.30 Predstavitev knjige avtorice Blandine Calais-Germain: Anatomija joge: mišice v jogi (Emanat). Vodena vadba joge z Majo Kalafatić.
► 16.00 Predstavitev knjige O oblasti v arhitekturi urednice Mateje Kurir. Vodena arhitekturna tura s kolesi po Ljubljani z urednico Matejo Kurir, Milošem Koscem in Markom Cetinom. Pridite s svojim oziroma sposojenim kolesom. (Maska).
► 17.30 Predstavitev zbornika Generator::za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov, urednika Blaža Lukana (SLOGI). Pogovor z urednikom bo vodil Primož Jesenko, izbrane odlomke bosta brala Anja Novak in Blaž Šef. 
► 19.00 Predstavitev zbornika Drama, tekst, pisava 2 urednikov Petre Pogorevc in Tomaža Toporišiča (MGL). Bralna uprizoritev v režiji Žive Bizovičar in dramaturgiji Nika Žnidaršiča, nastopajo Jožica Avbelj, Mojka Končar, Matevž Sluga, Filip Štepec, Mina Švajger. Pogovor z urednikoma in avtorjem Jakobom Ribičem bo vodila Manca Lipoglavšek.
► 20.30 Hišni red / House Rules, Mateja Bučar + k000ntejnerji • performans
► 21.00 PTČ l  Val Fürst in Pavel Panon Raščan • muzika
► 22.30 DJ Mondijale • muzika 

Med 14.00 in 21.00, ko bo potekal knjižni sejem gledaliških založnikov, bo na ogled tudi instalacija k000ntejnerji avtoric Žive Božičnik Rebec in Mateje Bučar

Mreža Slovenski gledališki založniki je bila vzpostavljena leta 2016 z namenom, da poveže slovenske založnike, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih umetnosti. Sprva smo nastopali skupaj zato, da bi dosegli večjo vidnost na velikih založniških prireditvah, kakršni sta Slovenski knjižni sejem in Slovenski dnevi knjig. Prav posebej nas druži vloga v izdajateljskem polju, lahko bi rekli, da gre za manjšinsko pozicijo, saj gledališki založniki s svojo izdajateljsko politiko v prostor pogosto vnašajo nevidne, obrobne in nišne vsebine, ki se ob populizmih vseh vrst vse težje borijo za obstanek in že s svojim vztrajanjem močno prispevajo k stanju širše založniške krajine.

………………………………………………………………………….

Idejna zasnova dogodka: Alja Lobnik in Petra Pogorevc
Oblikovanje: Niki Lapkovski
Produkcija: Slovenski gledališki založniki: Emanat, Knjižnica MGL, Maska Ljubljana, Slovenski gledališki inštitut – SLOGI
Gostje: Slovensko mladinsko gledališče, Aksioma 
Tehnično vodstvo: Igor Remeta za Novo pošto
Produkcija: Tina Dobnik 
Video: Asiana Jurca Avci