Mojca Funkl

Mojca Funkl se je rodila 9. aprila 1976 v Ljubljani. Že pred študijem dramske igre in umetniške besede je bila sedem let zelo aktivna v Improligi, mednarodnem improvizacijskem gledališču. V sezoni 1999/2000 je bila izbrana za najboljšo improvizatorko sezone v zmagovalnih improvizatorskih skupinah. Na AGRFT se je vpisala 1998 in 2001 zaključila študij v letniku Jožice Avbelj in Borisa Cavazze s predstavo Pod mlečnim gozdom D. Thomasa v vlogi Rosie Probert. Že kot študentka je odigrala več vlog v Marjetki, str. 89 L. Hübnerja v Gledališču Ptuj. Sodelovala je tudi s Slovenskim mladinskim gledališčem (Mary Poppins), SLG Celje (mjuzikal Chicago) in Špas teatrom (Obuti maček,kasneje tudi 5žensk.com). Leta 2001 je bila za več vlog v Princeski na zrnu graha I. Šimića (Moje gledališče Ljubljana) nagrajena z zlato paličico za mlado igralko.

Po zaključku študija je bila pol leta zaposlena v SLG Celje, od leta 2002 pa je članica MGL. Sodelovala je tudi v drugih slovenskih gledališčih (Anton Podbevšek Teater, Koreodrama …). Prvi vlogi v MGL (Liisa v Vedno se kdo izgubi R. Lundána in Bolette v Gospe z morja S. Sontag) in vloga Carmele v Ay, Carmeli! J. S. Sinisterre v Mestnem gledališču Ptuj so ji prinesle Severjevo nagrado. V MGL je ustvarila že veliko pomembnih vlog: bila je Martirio v Domu Bernarde Alba F. G. Lorce, Helena v uprizoritvi Ozri se v gnevu J. Osborna, Lejdi Nidžo in Kit v Puncah in pol C. Churchill, Rose v Mobilcu S. Belbela, Fanny v Grdobi M. von Mayenburga, Antonia v Vse zastonj! Vse zastonj! D. Foja.

Igrala je v nekaj celovečernih filmih (Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča, Kratki stiki Janeza Lapajneta), tudi v filmih študentov filmske režije (Ščetka, Dan v Benetkah, Vučko) ter dokumentarnih filmih (Dobri človek: Ljuba Prenner, Skriti spomin Angele Vode). Vidnejše vloge je ustvarila tudi v televizijskih nadaljevankah in filmih (Peta hiša na levi, Čokoladne sanje, Začnimo znova).Veliko je sodelovala tudi na radiu. Nastopila je tudi v plesni predstavi Doma, se mi zdi Uršule Teržan in butoh plesnih predstavah Golem 3 in Koan Kenšo. Zelo uspešna je tudi v monodrami Kolumbovo jajce, s katero nastopa že vrsto let.

Že več kot petnajst let vodi različne gledališke in impro delavnice.

 • 2005
  • Dnevnikova nagrada
   za vlogo Helene Charles v uprizoritvi Ozri se v gnevu J. Osborna in za vlogo Francke v Kralju na Betajnovi I. Cankarja (oboje MGL)
 • 2003
  • Nagrada Sklada Staneta Severja
   za vlogo Liise v uprizoritvi Vedno se kdo izgubi R. Lundána (MGL), za vlogo Bolette v Gospe z morja S. Sontag (oboje MGL) in za vlogo Carmele v uprizoritvi Ay, Carmela J. S. Sinisterre (Gledališče Ptuj)
 • 2001
  • FESTIVAL ZLATA PALIČICA, LJUBLJANA
   Zlata paličica za mlado igralko
   za vloge Tamale, Kraljice in Princeske v Princeski na zrnu graha I. Šimića po motivih H. C. Andersena (Moje gledališče)