Jana Zupančič

Jana Zupančič se je rodila 7. maja 1979 v Ljubljani. Leta 1999 se je vpisala na AGRFT in študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Dušana Mlakarja in Kristijana Mucka. Nastopila je v dveh diplomskih predstavah: odigrala je Bogomilo v Kerstu Jaše Jenulla in več vlog v Ovidijevih Metamorfozah (oboje r. Jaša Jenull). Za igralske kreacije v obeh predstavah je leta 2003 prejela akademijsko Prešernovo nagrado.

Na profesionalnih odrih je nastopala že med študijem; med drugim je igrala Julio v Primestju Hanifa Kureishija (r. Matjaž Latin, SNG Mala Drama Ljubljana, 2002) in Elaine Harper v Arzeniku in starih čipkah Josepha Kesserlinga (r. Boris Cavazza, Gledališče Koper, 2003).

V MGL se je zaposlila leta 2003. Med drugim je igrala Alison Porter v Ozri se v gnevu Johna Osborna (r. Janez Lapajne), Sofjo Pavlovno v Gorje pametnemu Gribojedova (r. Zvone Šedlbauer), Margareto v Mojstru in Margareti/Margareti in mojstru Mihe Javornika po romanu Bulgakova (r. Jernej Lorenci). Za vloge Sugar Kane v mjuziklu Sugar – Nekateri so za vroče Petra Stonea, Julea Stynea in Boba Merrilla (r. Stanislav Moša), Zine v Tanji-Tanji Olje Muhine (r. Matjaž Pograjc), Beatrice v Shelleyjevem Cenciju (r. Diego de Brea) in Isabel Archer v Jamesovem Portretu neke gospe (r. Matjaž Berger, APT Novo mesto, 2009) je leta 2009 prejela nagrado sklada Staneta Severja. Vloga Beatrice Cenci ji je leta 2010 prinesla tudi Dnevnikovo nagrado. V zadnjem času je v MGL med drugim igrala tudi Margaret v Williamsovi Mački na vroči pločevinasti strehi (r. Ivica Buljan), Mater v Rekviemu Hanoha Levina (r. Matjaž Zupančič), Agatjo Tihonovno v Gogoljevi Ženitvi (r. Diego de Brea) in Marušo Rdečelasko v Plesu v dežju Dominika Smoleta, Boštjana Hladnika in Nane Milčinski (r. Matjaž Berger). Med njene pomembnejše nastope na drugih odrih sodi Sapfo v Ognjenih Marguerite Yourcenar (r. Tijana Zinajić, Zavod Ramovš in Stara elektrarna, 2006).

Uspešno se uveljavlja tudi na filmu in televiziji. Nastopila je v celovečercih Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja (2008), 9:06 Igorja Šterka (2009) in Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja (2010), TV filmih Gverilci po romanu Polone Glavan (r. Brane Bitenc, 2006), Sonja po noveli Milana Kleča (r. Janez Burger, 2007) in TV nanizanki Na terapiji Nejca Poharja (2011).

 • 2019
  • 22. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ
   Vesna za najboljšo stransko žensko vlogo
   za vlogo Kaje v filmu Korporacija Mateja Nahtigala
 • 2016
  • 31. FESTIVAL GAVELLOVI VEČERI, ZAGREB
   Nagrada za najboljšo žensko vlogo
   za vlogo Maše Kos v 3 zimah T. Štivičić (MGL)
  • Dnevnikova nagrada
   za vlogo Gruach v uprizoritvi Dunsinane D. Greiga, za vlogo Maše v 3 zimah T. Štivičić in za vlogo Anne v Pogovorih na štiri oči I. Bergmana (vse MGL)
 • 2012
  • 15. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ
   Vesna za najboljšo žensko vlogo
   za vlogo Tjaše v filmu Vaje v objemu Metoda Pevca
 • 2010
  • Dnevnikova nagrada
   za vlogo Beatrice v uprizoritvi Cenci P. B. Shelleyja (MGL)
 • 2009
  • Nagrada Sklada Staneta Severja
   za vlogo Sugar Kane v uprizoritvi Sugar – Nekateri so za vroče P. Stonea, J. Stynea in B. Merrilla, za vlogo Zine v Tanji-Tanji O. Muhine, za vlogo Beatrice v uprizoritvi Cenci P. B. Shelleyja (vse MGL) in za vlogo Isabel Archer v Portretu neke gospe H. Jamesa (Anton Podbevšek Teater in Teatri di Vita, Bologna, Italija)
 • 2003
  • Prešernova nagrada (akademijska)
   za vlogo Bogomile v Kerstu J. Jenulla in za vloge v Ovidijevih Metamorfozah (oboje AGRFT)