Boris Kerč

Boris Kerč se je rodil 19. aprila 1961 v Ljubljani. Leta 1982 se je vpisal na ljubljansko AGRFT in v letniku Poldeta Bibiča diplomiral iz dramske igre in umetniške besede v vlogi Jörgena Tessmana v uprizoritvi Hedda Gabler H. Ibsena. Že med študijem je večkrat sodeloval z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Eksperimentalnim gledališčem Glej.

Po dveletnem angažmaju v PDG Nova Gorica se je leta 1989 pridružil ansamblu MGL in mu ostal zvest do danes. V MGL je odigral okrog 60 vlog. Od komedijskih vlog velja omeniti Matička (A. T. Linhart, Ta veseli dan ali Matiček se ženi), Mara (M. Držić, Dundo Maroje),Georgea (M. Camoletti, Pridi gola na večerjo), pomembne pa so tudi njegove stvaritve vlog Carja Aleksandra I. (M. Dekleva, M. Kranjc, A. Predan, 1821), Stražarja (J. Głowacki, Fortinbras je pijan) in Mikea (S. Stephenson, Spomin vode), za katere je bil tudi nagrajen. Opazni sta bili tudi vlogi Babbybobbyja (M. McDonagh, Kripl z Inishmaana) in 6. porotnika (R. Reginald, Dvanajst jeznih mož).

Sodeloval je tudi v drugih slovenskih gledališčih, največ v Eksperimentalnem gledališču Glej (nagrajena vloga Mame v Noči gostov P. Weissa), Prešernovem gledališču Kranj, Špas teatru in Satiričnem gledališču Slavka Cerjaka. V devetdesetih letih je bil soustanovitelj Slovenskega komornega gledališča in v njem oblikoval več vlog. Igral je tudi v londonski uprizoritvi drame Kaj pa Leonardo? E. Flisarja.

Igral je v več kot desetih slovenskih filmih (v glavni vlogi v Času brez pravljic Boštjana Hladnika) ter številnih televizijskih dramah in nadaljevankah (Rodna letina, Internat). Sodeloval je tudi pri sinhronizacijah risank in otroških oddaj, dolgoletna je tudi njegova povezanost z radiem (sodelovanje v več kot 40 oddajah in radijskih igrah).

 • 2001
  • Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS)
   za vlogo Carja Aleksandra I. v uprizoritvi 1821 M. Dekleve, M. Kranjc in A. Predan, za vlogo Stražarja v uprizoritvi Fortinbras je pijan J. Głowackega, za vlogo Gregersa v Divji rački H. Ibsena in za vlogo Mikea v Spominu vode S. Stephenson (vse MGL)
 • 1986
  • MEDNARODNI GLEDALIŠKI FESTIVAL MESS, SARAJEVO
   Nagrada za igro
   za vlogo Mame v Noči gostov P. Weissa (EG Glej)