Igrajo Hrvoje Kečkeš, Vilim Matula, Borko Perić in Rakan Rushaidat

"Če razglašamo živali za neprimerne, govorimo o temi in pravzaprav nimamo nobene pravice govoriti o demokraciji."
Fadil Hadžić

Kaj se je zgodilo z Jazbecem, odkar so njegovo ime izbrisali iz imena Satiričnega gledališča? Se je vrnil v Kočićevo dramo, iz katere je tudi prišel? Ali pa se je znova znašel pred sodiščem? Je njegovo mesto na odru nacionalne zoologije prevzela etnično čista kuna?

Mlajše generacije Jazbeca nikoli niso spoznale. Starejše so nanj, uradnim kulturnim politikam primerno, dodobra pozabile. Kaj se dogaja, kadar se ta nepovabljeni gost vrne v gledališče, ki se je nekoč kitilo z njegovim imenom? Se še naprej pretvarjamo, da ne vemo, kdo in kaj je Jazbec?

Vendar pa Jazbec, ki ga tukaj spoznamo, ni Kočićev, še manj pa satirično-gledališki. Je skupni imenovalec za čas, v katerem so določena imena pomenila nevarnost za njihove lastnike, čas, ki bi se, če je sploh kdaj odšel, v bližnji prihodnosti lahko vrnil. Jazbec, ki ga tukaj spoznamo, je nepričakovani odsev, ki ga nekateri od nas odkrijejo v ogledalu, kadar poiščejo svojo lastno podobo. Z Jazbecem, ki se je vrnil na kraj zločina, kraj, na katerem so ga simbolično ubili, se vrača tudi spomin, ki je izbrisan.  Oliver Frljić