Izobraževanje

Davnega leta 2003, se pravi veliko let pred ustanovitvijo našega skupnega ministrstva, smo v želji, da bi vzpostavili živahno in intenzivno komunikacijo med gledališčem, profesorji, učitelji, dijaki in učenci, začeli z organizacijo delavnice, v kateri smo se posvetili poučevanju o gledališču. Tako vsako sezono v času krompirjevih počitnic pod patronatom Zavoda za šolstvo Republike Slovenije izvedemo dvodnevni seminar za učitelje predmeta gledališki klub ter tudi za gledališke mentorje in srednješolske profesorje.

Udeleženci spoznavajo ustroj gledališke hiše in značilnosti ustvarjalnih procesov, ki so potrebni za nastanek gledališke uprizoritve. Seminar Gledališče – igralec – predstava je načeloma organiziran na način delavnic; tako se seminaristi seznanijo z gledališkim ustvarjanjem na neposredni, praktični ravni. Število udeležencev je zato omejeno, saj delo z njimi poteka tudi na individualni ravni. Sodeč po odzivih dosedanjih udeležencev, smo pri svojem delu zelo uspešni.

Vsakokraten termin, predmetnik in urnik seminarja lahko najdete v Katalogu nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS.

Poleg tega v MGL želimo pomagati pri razvijanju pozitivnega odnosa šolarjev in dijakov do gledališča, zato z veseljem sprejmemo skupino učencev ali dijakov, jih pred predstavo popeljemo po zakulisju ter jih seznanimo z delom in poklici vseh tistih, ki prispevajo k nastanku gledališke uprizoritve.

Bralne uprizoritve

Ciklus, ki je med našimi gledalci sprejet z navdušenjem, prinaša temeljna dela iz domače in svetovne zakladnice dramske literature v bralni obliki. Igralci berejo besedilo tako doživeto, da si poslušalci z lahkoto ustvarijo podobe dogajanja in dramskih oseb. Bralne uprizoritve so namenjene slepim in slabovidnim ter še posebej učencem in dijakom pri pouku književnosti. Njim olajšajo razumevanje in spoznavanje dramske zgodbe in njenih akterjev ter spodbujajo bralno pismenost.

ANTIKA
Sofoklej ANTIGONA in KRALJ OJDIP
Plavt DVOJČKA
RENESANSA
Niccolò Machiavelli MANDRAGOLA
William Shakespeare HAMLET in ROMEO IN JULIJA
EVROPSKI KLASICIZEM IN RAZSVETLJENSTVO
Molière TARTUFFE
Anton Tomaž Linhart ŽUPANOVA MICKA
Jean Racine FEDRA
EVROPSKI REALIZEM IN NATURALIZEM
Nikolaj Vasiljevič Gogolj REVIZOR
Henrik Ibsen HIŠA LUTK (NORA) in STRAHOVI
August Strindberg GOSPODIČNA JULIJA
EVROPSKA MODERNA
Oscar Wilde SALOMA
Anton Pavlovič Čehov ČEŠNJEV VRT
Ivan Cankar POHUJŠANJE V DOLINI ŠENTFLORJANSKI, KRALJ NA BETAJNOVI in ZA NARODOV BLAGOR
EKSPRESIONIZEM
Slavko Grum DOGODEK V MESTU GOGI
20. STOLETJE
Eugène Ionesco PLEŠASTA PEVKA
Jean-Paul Sartre ZAPRTA VRATA
Samuel Beckett ČAKAJOČ GODOTA
Bertolt Brecht MATI KORAJŽA
Friedrich Dürrenmatt FIZIKI
Dominik Smole ANTIGONA
Gregor Strniša ŽABE ali PRILIKA O UBOGEM IN BOGATEM LAZARJU

Dodatne informacije

Ira Ratej
Dramaturginja in vodja izobraževalnega programa
Telefon: +386 1/ 425 82 22
E-naslov: ira.ratej@mgl.si