Jette Ostan Vejrup

Jette Ostan Vejrup se je rodila 27. julija 1962 v Gørdingu na Danskem. Študirala je na Århus Teater Akademi na Danskem in École internationale de théâtre de Jacques Lecoq v Parizu ter študija zaključila leta 1988 oziroma 1986.

Igrala je v različnih gledališčih v ZDA, Veliki Britaniji in na Danskem, med drugim je sodelovala z britansko gledališko družbo Théâtre de Complicité (danes Complicite), kjer je igrala v njihovi uprizoritvi Anything For a Quiet Life in za vlogo Mrs. Petule prejela skupinsko nominacijo za britansko gledališko nagrado Laurence Olivier Award. Na mednarodni gledališki šoli Ole Brekke v Kopenhagnu je dve leti poučevala gib in improvizacijo.

V Sloveniji živi in dela od leta 1989. Najprej je delovala kot svobodnjakinja in ustvarila številne pomembne vloge v mnogih slovenskih gledališčih, zlasti v SNG Drama Ljubljana; bila je Helena Charles v Ozri se v gnevu Johna Osborna (SNG Drama Ljubljana, r. Janez Pipan), Ženska v Handkejevih Železniških informacijah (EG Glej; za vlogo je leta 1989 skupaj z Borisom Ostanom in režiserko Nevenko Koprivšek prejela Borštnikovo diplomo za posebne dosežke), Gina Ekdal v Ibsenovi Grdi rački (SMG in Wiener Festwochen, r. Meta Hočevar) in Donna Inez v Don Juanu ali Ljubezni do geometrije Maxa Frischa (SNG Drama Ljubljana, r. Barbara Hieng Samobor). Leta 1999 je v LGL pripravila avtorski projekt Palčica, leta 2003 pa v koprodukciji Cankarjevega doma in Bunkerja avtorski projekt Grdi raček (oboje po H. C. Andersenu), ki je leta 2005 na 11. festivalu uprizoritev za otroke Zlata paličica dobil nagrado zlata paličica za najboljšo uprizoritev v celoti.

V MGL je prvič nastopila leta 1990 kot Ivona v Gombrowiczevi Ivoni, princesi Burgundije (r. Jon Paul Cook) in za vlogo leta 1991 dobila Borštnikovo nagrado. Kasneje je v MGL interpretirala več vlog v Vse o ženskah Mira Gavrana (r. Barbara Hieng Samobor), bila je Fräulein Schneider v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša; za vlogo je dobila Borštnikovo nagrado), Olga v Čehovih Treh sestrah (r. Boris Kobal), Sladka Sue v mjuziklu Sugar – Nekateri so za vroče (r. Stanislav Moša), Fjokla v Nevihti Aleksandra Ostrovskega (r. Jernej Lorenci) in Harper Regan v Harper Regan Simona Stephensa (r. Boris Ostan); za to vlogo je dobila Dnevnikovo nagrado.

Igrala je v več TV nadaljevankah, med drugim v Teatru Paradižnik in Vrtičkarjih, in sodelovala pri nekaj filmih, med drugim v Srečen za umret Matevža Luzarja.

 • 2018
  • Dnevnikova nagrada 2018 za izjemen umetniški dosežek za vloge, ki jih je v preteklem gledališkem letu ustvarila na odru Mestnega gledališča ljubljanskega: za vlogo Hipolite v uprizoritvi Sen kresne noči, ki jo je po motivih istoimenske igre Williama Shakespeara zrežiral Jernej Lorenci; za vlogo Levive v drami Hanoha Levina Življenje kot delo, ki jo je zrežiral Andrej Jus; in za vlogo Birgitte Mrak v kriminalni nadaljevanki Praznina spomina Barbare Zemljič, ki jo je zrežirala Nina Šorak.
 • 2015
  • Borštnikova nagrada za vlogo Here v uprizoritvi Homerjeve Iliade (SNG Drama Ljubljana, MGL, Cankarjev dom)
 • 2011
  • Dnevnikova nagrada za naslovno vlogo v predstavi Harper Regan Simona Stephensa.
 • 2007
  • Borštnikova nagrada za vlogo Fräulein Schneider v Kabaretu J. Masteroffa, J. Kanderja in F. Ebba, MGL
 • 2005
  • Zlata paličica za najboljšo uprizoritev v celoti na 11. festivalu Zlata paličica, bienalnem festivalu uprizoritev za otroke (za avtorstvo in izvedbo igralskega monologa Grdi Raček po motivih H. C. Andersena - koproducenta sta Bunker in CD Ljubljana)
 • 1998
  • Borštnikova nagrada za vlogo Ivone v Ivoni, princesi Burgundije W. Gombrowicza, MGL
  • Zlata paličica za vlogi Ogledala in Norca v uprizoritvi Sneguljčica bratov Grimm in J. Venclja (PG Kranj)
 • 1990
  • Borštnikova nagrada za vlogo Ženske v uprizoritvi Železniške informacije P. Handkeja (EG Glej)